08.04.2013 / 07:30

Зелена светлина: Зеленчуци и енергия от сметище


Домати, пораснали на сметище. Въобще не е случайност, а реколта със завидни качества и в голямо количество. Тя се произвежда в зоната на най-голямото сметище в Латвия - Гетлини.

То е създадено през 70-те години на миналия век край столицата Рига. И по нищо не се е отличавало от повечето сметища в бившите социалистически страни. Допреди десетина години, когато обстоятелствата налагат промяна. Местните власти осъзнали, че трупането на отпадъци взема заплашителни размери. В малка страна като Латвия проблемът се усеща особено остро. Търсене на решение, което да отговаря на европейските изисквания за рециклиране и северната рационалност, довело до появата на екополигона Гетлини. Тук стандартните елементи на сметосъбирането и обработката на отпадъците са мобилизирани особено ефикасно. Сметището е скъсало със стандартните представи за сметище и съчетава качествата на електрическа централа, оранжерия и пасбище.

Районът продължава да приема отпадъци. Всекидневно. Те се събират, сортират и рециклират. Онези, които са негодни за втора употреба, се складират в специални клетки за биоразлагане. Когато клетките се запълнят, в тях се поставят тръби. Те отвеждат газовете, отделяни при разлагането, до станция, където се превръщат в електрическа енергия. Равносметката: на сметището Гетлини се произвежда около 56 процента от цялата биоенергия в Латвия.

Само кръжащите край Гелтлини птици издават, че в района се събират отпадъци. Иначе, вместо обичайните потискащи гледки, латвийското сметище радва окото с тучни поляни. Клетките с разлагащите се отпадъци всъщност остават закопани под повърхността. Върху тях се изсипва глина, която не позволява вътре да прониква вода и въздух. Образуват се мини-планини, върху които се трупа пръст и се засажда трева. Самата тя се превръща в идеална паша за цели стада овце, тъй като през топлите месеци пасищата се отдават под наем именно с такава цел. Равносметка номер две: Гетлини предлага и прясно мляко. Лабораторните изследвания показват, че то е с високо качество и не съдържа никакви вредни вещества.

Гордостта на сметището, обаче, е оранжерия с площ от 3 625 квадратни метра. Годишно там се произвеждат 150 тона оранжеви домати. Отскоро се отглеждат ягоди и петунии. В оранжерията е забранено изоплзването на химикали. За борба с вредителите се разчита на естествени субстанции, а опрашването се случва благодарение на френски пчели. Равносметка номер три: Гетлини все повече прилича на картина от бъдещето, в което човешкият разум все пак е взел връх.

 

Автор: Милен Атанасов, Биляна Бонева
Прочитания: 1162

Коментари

Изпрати коментар


(Максимум символи : 500)
Остават

Публикувайки коментар, Вие се съгласявате с Условията за ползване