11.01.2013 / 22:00

Година на избори - прогнози на Михаил Константинов и Андрей Райчев


Главният въпрос тази година е какво ще стане в ГЕРБ. Това не е въпрос само в България, защото Борисов е същото, което е Качински в Полша, Орбан в Унгария, Бъсеску в Румъния - постпреходен лидер, който обещава реванш за прехода и който не може да изпълни това. Всички тези хора имат една и съща съдба - те си отиват по някакъв начин и е много важно като какво ще остават. Това каза в "Панорама" социологът Андрей Райчев. "Едно е, ако ГЕРБ остане. Тогава никакви СДС-та няма да има, това ще е дясното в България, така ще изглежда то. И Кунева - това е Туск в Полша, да го кажем. Друго е, ако ГЕРБ се разпадне. Това са два абсолютно различни сценария. От какво зависят те? Зависи от силата на поражението, което той ще изконсумира през юли - само от това", добави анализаторът.

Според проф. Михаил Константинов нормалното развитие е да има избори с "всичките нападки и мръсни удари", в които печели един от двата блока - блокът около БСП или ГЕРБ. "Това са двете големи сили и около тях започват да се въртят всякакви след изборни комбинации. Това е нормалното развитие", каза проф. Константинов и подчерта: "Другото, което не искам да виждаме, е едно силно дестабилизиране на Европа и света по причини, които са съвършено ясни - предстоящата война в Близкия Изток, рухването на сирийския режим, който може да подпали война по-бързо отколкото очакваме, иранската бомба."

Какви прогнози за 2013 година направиха двамата анализатори в студиото на "Панорама" вижте във видеото.

Прочитания: 3010

Коментари

19.03.2013 / 23:30
Никола
Много добри анализи на гостите, само не мога да се съглася със становището на проф. Михаил Константинов, че емигрирането било "предателство" спрямо героите, борили се за свободата на България. Доста изненадващо е, че подобно мислене, останало вероятно от комунистическо време, все още съществува в България; малко остава, по комунистически образец, да ги нарече "невъзвръщенци" и "врагове на народа". По-голямата част от емигрантите не са напуснали стараната от хубаво. Не са заминали, щото така им е скимнало, или от скука, или от ламтеж за пари, а защото по една или друга причина не са могли да останат да живеят тук. (Изключително важна причина е казаната от Иво Инджев - ЛИПСАТА НА СПРАВЕДЛИВОСТ).
16.01.2013 / 17:33
Petrova
Напротив, анализите бяха много обективни и с голяма грижа за българското общество и държава. Това, което ме притеснява, е, че все по-често казваме - това трябва да се случи и е необходимо за доброто на нацията ни, но не знаем как ще стане ( как при тези обективни обстоятелства?). Присъединявам се към оценките и в отговор на предходния коментар - като по-млад политолог, неучил политология в България и да не забравяме, че политологията и социологията са науки, а политическата практика уви не следва научната логика.
12.01.2013 / 16:25
Илия Николов
Няма ли обективни социолози и политолози , та се канят само Райчев , К.Колев ,К.Стойчев .Те правят не социологически а СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ изследвания. Коментарите им са без никаква стойност , най-малкото защото са некомпетентни и злонамерени . Да ме извинят , но....Как мислят Вашите зрители Аз една дума не им вярвам . СИГУРНО има млади , обективни и кадърни социолози и политолози . Може да са и провициалисти. НАИСТИНА , ТРЯБВА ДА ИМА НЯКАКВА ЛОГИКА -- НЕ НИ ГИ НАТРАПВАЙТЕ ПОВЕЧЕ.
 
Изпрати коментар


(Максимум символи : 500)
Остават

Публикувайки коментар, Вие се съгласявате с Условията за ползване