17.11.2012 / 19:58

Съдбата на българските работници


Десетки български работници са близо до "бойното поле". На част от тях посолството ни в Израел вече е оказало съдействие. 14 от българските строители, които бяха на работа в непосредствена близост до Ивицата Газа, са преместени в Тел Авив. Дипломатите ни поддържат връзка с още 19 българи в град Бершеба, част от тях също искат да се изтеглят на по-безопасно място. Как се чувстват сънародниците ни - разказ в първо лице на строителят Спас Делирадев.

Рработниците са настанени в хотел в Тел Авив. Казват, че се добре и на сигурно място. В Нетивот през последните дни бомбардировките почти не спирали. Интервалът на атаките, който преди бил 10-на дни, станал минути.

Спас Делирадев:
- Ние сме от 4 месеца в Нетивот. Имаше бомбардировки, аварийни сигнали се чуваха, но периодът беше много по-голям, сега вече говорим за 10-15 минути, масирана атака - 7-8-10 ракети едновременно.

Строителите са заминали по силата на двустранна спогодба. 14-те, които са вече в Тел Авив, засега не смятат да се връщат в България. Ще преговарят с работодателите за обект на по-безопасно място или ще търсят други възможности в Израел.

Спас Делирадев:
- Не смятаме да се прибираме, понеже сме похарчили доста пари да дойдем тука да работим. Има вероятност да ни пренасочат на работа на по-спокойно място, предполагаме някъде около столицата. Тук животът е много по-спокоен.

Двама от същата бригада вече са се прибрали в България. Един е отказал да напусне града. От Министерството на външните работи призовават и другите български работници в Израел да се регистрират на интернет страницата на ведомството, изписана на екрана, за да може при нужда посолството ни да се свърже с тях.

www.mfa.bg/120/patuvamza
Автор: Пенка Ангелова
Прочитания: 1589

Коментари

Изпрати коментар


(Максимум символи : 500)
Остават

Публикувайки коментар, Вие се съгласявате с Условията за ползване