25.10.2012 / 06:34

Иманярски набези на тракийски могили


Две надгробни, все още непроучени могили, станаха обект на иманярски набези. Те се намират край новозагорското село Прохорово. Според специалистите в местния исторически музей иманярите не са успели да намерят ценни археологически находки.

В едната могила иманярите са успели да нарушат вторично погребение, а при другата - по-голяма, където изкопът достига 6 метра дълбочина, не са достигнали до нищо ценно.

Веселин Игнатов – археолог: "Естествено, че иманярите вървят преди нас. Явно няма достатъчно добри закони, за да ги спрат в България, няма структури, които да следят за опазване на недвижимите паметници и за това много от археологическите обекти са се превърнали в Клондайк за иманярите."

Същите могили преди няколко години отново са били нападнати от иманяри. Тогава те открили две колесници. Сега най-вероятно са търсели заровени бронзови дарове, с които са погребвали заможните тракийски фамилии.

Веселин Игнатов – археолог: "Аз съм регистрирал 230 антични коли, като 90% са извадени от иманяри. Единствено на територията на България се откриват тези антични колесници."

Най-много селищни могили има на територията на Нова Загора. Те са около 30, но малко от тях са проучени от археолози заради липса на средства.
Автор: Веселин Цветанов
Прочитания: 1462

Коментари

Изпрати коментар


(Максимум символи : 500)
Остават

Публикувайки коментар, Вие се съгласявате с Условията за ползване