14.09.2012 / 19:03

Нови програми по математика


Питагоровата теорема ще се изучава за първи път в шести клас, а не както досега в 9-ти, какво е интернет пък ще се учи в 5- ти, а не в шести клас. Тази и други промени са част от новите учебни програми по математика и информатика до 7- ми клас, които бяха представени днес пред учители.

Основното е, че програмите са олекотени като в тях са намалени теоретичните знания за сметка на практиката. След като бъдат одобрени, новите програми ще се превърнат в учебници, но това ще стане не по-рано от учебната 2014-2015 година.

В представените програми до 60 % от темите ще са за нови знания, а 40 на сто ще са отделени за упражнения.

Милена Дамянова - зам.- министър на образованието, младежта и науката: По-малко теоретични знания, по-малко научни факти, повече упражнения, повече примери от практиката, това показва програмата.

Вместо във втори клас събиране и изваждане с числата 10, 20 до 100 вече ще се учи в първи. Прави се, за да има повече време във втори клас за умножение и деление. Вместо в пети децата ще се запознават с десетичните дроби в четвърти клас. Срещу това обаче възразиха учителите.

Нели Христова - начален учител СОУ Хр. Ботев - Враца: Не одобрявам, особено пък десетични дроби. Те практически могат да кажат 2 лева и 50 стотинки, но като десетична дроб трудно ще го разберат и трудно ще правят аритметични операции.

Питагоровата теорема вече ще се изучава не в 9-клас, а в шести. Тя обаче няма да се доказва, учениците ще работят само с формулата й. Учителите са съгласни, защото досега са използвали питагоровата теорема нелегално при по-малките, а тя била много необходима при участие в международните състезания.

Ганка Желязкова - учител по математика ОУ Братя Миладинови - Бургас: Твърдо трябва, в задачите по ПИЗА питагоровата теорема се изучава точно в тази възраст и изпитите са в този вариант, но децата не са я учили, защото изпитите по ПИЗА се провеждат в периода, в който те не са взели питагоровата теорема.

В материала от 5 до 7- ми клас отпадат параметричното уравнение и трапеца, защото били неясни за учениците. Колкото до информатиката - още в пети клас, а не в шести учениците те ще учат как се влиза в интернет и как се пишат имейли. Ще се обръща и по-голямо внимание на безопасното сърфиране в Интернет.

Автор: Елиана Димитрова
Прочитания: 1646

Коментари

Изпрати коментар


(Максимум символи : 500)
Остават

Публикувайки коментар, Вие се съгласявате с Условията за ползване