23.08.2012 / 20:00

Смяна на топломери и топлинен счетоводител


Срокът на годност на 300 хиляди топломери в София изтича през тази година. Общо в цялата страна трябва да бъдат сменени около милион и половина разпределители.

Засега подмяната на уредите не върви със завидни темпове, раздвижване обаче се очаква през септември и октомври. Тогава, освен смяна на топломерите, може да се избере и нов топлинен счетоводител - за това обаче е необходимо съгласието на поне 2/3 от собствениците, след като бъде свикано общо събрание в блока.

Уредите за дялово разпределение са с десетгодишен срок на годност. За 30% от топломерите в София този период изтича през 2012 г. Уредите обаче продължават да работят още около година - две.

Боян Паунов - контрол на дялово разпределение, Топлофикация София: "Внимателно трябва да се гледа интензивността на дисплея, цифрите, в момента, в който започнат да избледняват или липсват, или се появява батерия, трябва да се информира фирмата за дялово разпределение."

Трябва да се информира и етажната собственост, защото не е изключено съседите да обмислят смяна на фирмата за топлинно счетоводство. Това може да стане след свикване на общото събрание.

Мартин Димитров - Асоциация на домоуправителите в България: "Разглеждат офертите на 3-ма - четирима, счетоводителите сравняват цените на тези топломери и постигат, вземат решение кое е най-добре за тях."

Подмяната на 4 топломера от стария тип излиза между 115 и 130 лв. Уредите за дистанционно отчитане са по-скъпи - около 200 лв. плюс такси за месечно отчитане.

От столичната Топлофикация успокоиха, че дори и законодателно да се въведе задължително месечно отчитане, ще има гратисен период, докато изтече срокът на годност на стария топломер. Така абонатите, като Стойна Златкова, които са побързали да сменят уредите си навреме, няма да са ощетени.

Стойна Златкова: "Аз си проверих по документите, кога са сложили старите и видях, че са навършили 10 години, дойдоха и ги подмениха, не само на мен, а на целия вход."

Ако абонатите не подменят уреда навреме, при годишното отчитане ще им бъде начислена енергия на база старо потребление съобразено със зимните температури - при по-студено време - по-голяма сметка. Максимална мощност се начислява чак през следващия отоплителен сезон, ако преди това уредът не бъде сменен.

 

Автор: Таня Илиева
Прочитания: 2500

Коментари

17.12.2012 / 13:39
Горгиос Китракис
От кого ще е одобрен,от топлофикация ли?
17.12.2012 / 13:35
Горгиос Китракис
Защо топлофикацията не помисли за расрочено плащане на топломерите за инвалидите и болните хора,нали целта е да повярваме че ще мисли за клиентите си,а не да строиме пак джкузита и темподобни.
 
Изпрати коментар


(Максимум символи : 500)
Остават

Публикувайки коментар, Вие се съгласявате с Условията за ползване