28.06.2012 / 19:59

Търговският регистър прегря от отчети


Десет души в секунда се опитват да подадат отчетите си в Агенцията по вписванията и това доведе до претоварване на електронната й система. Причината за наплива е - че типично по нашенски - всички се мобилизирали в последните дни преди крайния срок - 30-ти юни. Въпреки че за това са разполагали с 3 месеца.

Николай Симеонов от Шумен трябва да подаде по електронен път 6 финансови отчета до Агенцията. Избрал е този начин, защото е по - евтино - 25 лева на фирма, докато чрез хартиен носител е двойно по - скъпо, а трябва да идва и до София.

Николай Симеонов - счетоводител, гр. Шумен: "Друга година не сме имали такъв проблем, но тази година от 3 дни Търговският регистър, сайтът на Търговския регистър е почти блокиран."

Този проблем имат и още много собственици на фирми или счетоводители и затова пред Агенцията по вписванията от няколко дни се вият опашки.

Николай Симеонов: "Счетоводителката ни е пробвала вчера 10 пъти - каза, че не е успяла. Вдигнах си парцалите и дойдох, какво да правя. Всичко правим в последния момент. Като нямаш възможност, имаш проблеми и други задачи - всичко остава в последния момент."

От Агенцията по вписванията обясниха, че проблемът не е в техниката. Разполагат с 4 сървъра, които са натоварени едва 60 %.

Георги Бошнаков - Информационно обслужване, АВ: "Желаещите са много, а номер се дава на всяка секунда. Има много желаещи да получат входящ номер и да влязат в системата. Всички останали чакат и се изнервят."

Георги Бошнаков - Информационно обслужване, АВ: "Проблемът идва от многото последователни входящи номера, които се подават. 1 номер се подава на 1 секунда, а хората са много повече, отколкото са секундите. Във една секунда има 10 човека, които искат да получат номер. Така чакат и често се самоблокират."

Преди месец почти не е имало наплив за подаване по електронен път. На ден са пристигали по 230 заявления. А днес, само до 17 часа - те са над 14 хиляди.

Нина Лазарова - Информационни проекти, АВ: "Това, което мога да посъветвам хората... най - добре е да използват часовете след работно време, късните часове или рано сутрин, защото натоварването тогава е много по - слабо."

Гишетата на търговския регистър ще работят и в събота 30 юни. Засега удължаване на срока за подаване на годишни финансови отчети не се предвижда.

Автор: Зоя Велинова
Прочитания: 7257

Коментари

02.07.2012 / 02:32
Данаил Диков
Цитат: RE: Защо terrible 02.07.2012 02:26 Предложи за изтриванеЛичен отговорРедактирай Сайтът на Агенция по вписванията не работи поне от пет дни. Едва ли идеята е да ни накарат да платим по 50 лвл на фирма за публикуване на отчетите. Просто хората имат цели 4 (ЧЕТИРИ) сървъра и очакват с тях да покрият цяла РБългария (!) И имат специален софтуер /разработен специално за тях/, който не може да поеме повече от 10 души в секунда, които искат да си подадат отчетите! Предлагам ние тук да дарим поне по един сървър на агенцията, че явно таксите, дето се плащат не стигат и за една почивка като хората на Бахамите, камо ли за компютри... За сравнение Гугъл има 900,000 сървъра и продължава да слага още, защото очаква неговите потребители да се допитат до него НЕОЧАКВАНО и ИЗВЕДНЪЖ.
02.07.2012 / 01:41
Данаил Диков
Днес, може би защото имаше важен финал на Евро 2012, успях да вляза в системата. Попълних всички данни и когато стигнах до подпис ... "Service Unavailable" Когато плащах таксата от 25 лв за подаване по електронен път имаше хора в АВ, които доплащаха 25 лв за да я подадат на ръка след като явно не са успяли ... Все пак е по-добре да дадеш едни 50 лв и да си подадеш отчетите без да се занимаваш с компютърните проблеми на АВ Аз имам документ с платена такса в срока по закона за ТР и няма да доплащам 25 лв и да се редя на опашки в понеделник... Когато работи системата, тогава ще си пусна ГФО (!) Ако не работи, няма да я пускам ... Client Unavailable ... P.S. Имам 4 компютъра вкъщи, готов съм да направя дарение на АВ, така ще имат 2 пъти повече сървъри ... Предполагам, че и други препатили ще дарят по някой и друг компютър /сървър/ и общото им натоварване ще спадне от 60% на 0 % Но, ако програмата, която конролира логването е същата, това най-вероятно няма да има никакво значение ...
01.07.2012 / 23:20
Данаил Диков
През цялото време системата даваше съобщение при опит за влизане: Service Unavailable Изключение беше вчера - в 22:10 и 22:25 /мои опити, които са записани/, когато даваше съобщение: МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО АГЕНЦИЯ ПО ВПИСВАНИЯТА Уважаеми потребители, Системата е претоварена. Моля опитайте отново Прави впечатление, че хората не се опитват да ни информират на български език. Прави и лошо впечатление, че не го знаят! "Моля опитайте отново" би трябвало да се изпише: Моля, опитайте отново. но все пак е по-добре от това, което е и в момента: Service Unavailable
01.07.2012 / 21:59
Данаил Диков
Системата не работи на 27, 28, 29, 30 юни, 1 юли, включително и в 01:00, 02:00, 03:00 през нощта, едва ли има толкова идиоти като мен да пробват по тези часове, но знае ли човек!
01.07.2012 / 14:55
Боряна
Денонощно се опитвам да влезна в системата.Днес от 12 до 14 часа успях да изпратя 8 фирми.Натисках постоянно Ф5 като ме отхвърли системата.Успех на всички.
«  1  2  3  4  5  6  7  8  »
Изпрати коментар


(Максимум символи : 500)
Остават

Публикувайки коментар, Вие се съгласявате с Условията за ползване