26.06.2012 / 19:35

Първо класиране в гимназиите


Излезе първото класиране на седмокласниците за профилираните и професионалните гимназии. В столицата - с най-висок минимален бал на учениците отново начело е 91-ва немска гимназия.

Изненадата е обаче, че най-много ученици са пожелали да учат във Втора английска гимназия заради новата й функционална сграда.

И тази година за пореден път училището с най-висок минимален бал 34.072 е 91-ва немска гимназия. Следват Софийската математическа, 73-то СОУ, Първа английска, 2- ра английска, 164- та испанска и 9-та френска.

Когато обаче става въпрос кое училище е най-желаното от учениците, това изненадващо е Втора английска гимназия. В паралелката с английски и немски са пожелали да учат общо 1994 деца.

За мен смяната на мястото на Втора английска от район Илинден в район Триадица също имаше голямо значение и естествено новата функционална сграда, която няма алтернатива в последните 20 години на София, коментира началникът на РИО в София Ваня Кастрева.

Тази година има само едно момиче с максимален бал 36.00. Това е Евина Кехайова от люлинското 137-мо СОУ. Тя ще учи в 91-ва немска гимназия. По принцип тази година балът е по-висок от миналата.

По-високият дори среден успех, повечето шестици, пълните шестици по математика за мене се отразиха на повишаването на бала, уточни Кастрева.

След първо класиране ще бъдат закрити 24 профилирани и 5 професионални паралелки. Има 320 свободни места, места в елитните гимназии няма, но е възможно да се освободят. Това ще стане ясно, след като учениците се запишат там, където са приети.

Тези, които не се запишат, трябва да подадат документи за участие във второто класиране. Има и един куриоз - ученичка е написала 111 желания и е влязла по 16-тото си.

Автор: Елиана Димитрова
Прочитания: 2565

Коментари

26.06.2012 / 21:19
Rd
Много подвеждащо е да се твърди, че най-желаното училище е това, в което са кандидатствали най-много хора. За Бога, мислете малко. Най-желаното е това с най-високия минимален бал.
 
Изпрати коментар


(Максимум символи : 500)
Остават

Публикувайки коментар, Вие се съгласявате с Условията за ползване