24.06.2012 / 20:02

Магистрала "Тракия" преди откриването


Трафикът към морето ще бъде облекчен от другата неделя. Шофьорите вече няма да преминават по така наречената "отсечка на смъртта", защото на първи юли ще бъде открит участъкът от автомагистрала "Тракия" между Стара и Нова Загора. Така цялото трасе на високоскоростния път ще стане над 240 километра. Иво Никодимов и Владимир Богдански тестваха и част от новия път.

В средата на юли пък ще бъде пуснат и участъкът от Нова Загора до Ямбол. Екип на "По света и у нас" беше допуснат до лабораторията, където се изследва качеството на асфалта.

От 1 юли на този пътен възел ще продължавате направо, ако пътувате към Бургас, Сливен или Ямбол. А ето тук ще се отклонявате за Нова Загора. Още 35 километра от автомагистрала "Тракия" ще поемат трафика към Южното Черноморие. Отсечката вече е готова и в момента се довършват само мантинелите и се поставят знаци. Пред завършване е и следващият участък - до този пътен възел за Ямбол и Сливен. Той ще бъде пуснат на 15 юли. Изграждането му се забави, защото половината от 37-километровото трасе беше покрито с некачествен асфалт. За първи път строителят го подмени за своя сметка, още преди да е предал обекта и днес вече новият висококачествен асфалат е положен.

Лазар Лазаров, председател на УС на АПИ:
- Да, сигурен съм. Поне лабораторните показатели, които следим и които съгласно нашата спецификация са важни - излизат и този асфалтов пласт отговаря на изискванията.

Лаборатория следи качеството на материала още на входа и изхода на асфалтовата база. При всяка доставка на битум първо се проверява температурата на омекване. При това изследване мострата омекна при нагряване от 72 градуса и половина.

БНТ:
- Какво означава това?

Росица Ковачева, главен специалист в лаборатория "Химия":
- Това означава, че битумът отговаря на показателя температура на омекване.

Тук проверяват и еластичността, защото покритието за кратко време трябва да възстановява формата си след натиска от тежкотоварните автомобили.

Росица Ковачева: - Отговаря на показателя еластично възстановяване на битума - 92%, трябва да е над 80%.

Проблемната отсечка от Нова Загора до Ямбол е изцяло покрита с асфалт и по нея сега се монтират предпазните мрежи за птици, по пътя на миграцията им. Това е периода, в който се тества и издръжливостта на покритието.

Експерт: - И в момента, както видяхме преди малко, технологичният транспорт минава от тук, така че ако има проблем той ще излезе. Както се видя и на некачествения асфалт вече бяхя започнали едни пластични деформации, така че това е показателното.

Екипът ни също тества трасето със скорост 120 километра в час и автомобилът ни не потрепна на нито едно място. Амбицията е на 15 юли да се пусне движението до Ямбол и Сливен, а най-късно в началото на август магистрала "Тракия" да стигне до пътен възел "Петолъчката".

Експерт: - 90 километра готов магистрален участък, който това лято може да бъде ползван. Много е голям проблема с пътния трафик към морето и всеки ден, който ние облекчим с магистралните участъци този трафик, реално спасяваме човешки живот.  

Така през август, когато започват голямото лятно пътуване от София до Бургас, ще се пътува по магистрала, с изключение на 30 километра от "Петолъчката" до Карнобат.

Автор: Иво Никодимов
Прочитания: 8401

Коментари

27.06.2012 / 22:54
hari_232
извинявам се към БНТ предварително но ще нарека двамата журналисти ....... им пиша 2 по география.пътен участък стара загора- нова загора има детелини за хасково и раднево и гълобово и свиленград.на нова загора за сливен и велико търново русе. пътен участък нова загора -ЯМБОЛ е за ямбол и петолъчката което э община стралджа ОБЛАСТ ЯМБОЛ.
 
Изпрати коментар


(Максимум символи : 500)
Остават

Публикувайки коментар, Вие се съгласявате с Условията за ползване