30.05.2012 / 22:34

Специализирано изложение за военна техника ХЕМУС 2012


България продава на Ирак 500 бронирани машини МТЛБ, произведени в заводите ТЕРЕМ. Сделката е договорена днес, при откриването на специализираното изложение за военна техника ХЕМУС 2012, което се провежда в Международния пловдивски панаир. В десетото юбилейно издание на оръжейния форум участват над 60 фирми от 10 държави.

Още при откриването на форума, премиерът Борисов предложи страната ни да продава патрони на китайската армия. „По един да купите за всеки ваш войник, ни стига за години напред!" – каза пред китайската делегация премиерът Борисов.

Голямата сделка за 150 милиона лева договорихме с Ирак. Продаваме на арабската държава 500 бронирани машини, а не 100 МТЛБ-та, каквито са били предварителните разговори с производителите от ТЕРЕМ.

Бойко Борисов - министър-председател: „Мисля, че е една прекрасна сделка за завода, така че дълго време да няма да стачкуват, а ще имат работа. И още един договор за 35 милиона евро на първия щанд сключиха Кинтекс и очакваме още един за 55 милиона евро пак да се сключи, така че поздравявам министър Ангелов да направи толкова силна изложба."

Страната ни продължава рамковия договор за доставка на техника от Германия. 231 милиона евро е износът на отбранителната ни индустрия през 2010 година. Браншът стои стабилно в кризата – показва и изложението в Пловдив. Робот, който неутрализира взривове, боеприпаси и средства за близък бой са сред най–търсените продукти на българските фирми. На особено внимание от посетителите обаче се радва т.нар. Джамър - радиосмутител от американска база, който е сред най–мощните в света.
Автор: Деница Торньова
Прочитания: 1545

Коментари

Изпрати коментар


(Максимум символи : 500)
Остават

Публикувайки коментар, Вие се съгласявате с Условията за ползване