27.05.2012 / 11:53

Програма за младежка заетост


Младежката безработица набира все по-голяма скорост в Европа. В България процентът на младежите до 29 години без работа е 19,8. Премиерът призова младите хора да не губят време, а да се възползват от възможността за платен 6-месечен стаж на трудов договор. Програмата е на стойност 35 млн. лева и се финансира с европейски средства. Те трябва да бъдат усвоени до 2013 година. Целта е чрез около 8 500 младежи от страната да започнат работа или поне да натурпат първоначален стаж

Не е изненада, че една от трудностите пред младежите за започване на работа е липсата на стаж.

Владимир - безработен: - Много е трудно в момента, защото всеки иска дълго стаж поне 2-3 години, а аз съм млад още.

Антон - на 26 години: - 4 месеца няма работа и сега ще видим тук какво ще ни предложат, искат всички да имаш стаж.

От края на 2010-та година младежите със завършено средно или висше
образование без опит по специалността си могат да кандидатсват по програмата за стаж, която се финансира по Оперативната програма за
развитие на човешките ресурси. За целта кандидатите трябва да са до 29 години и да се регистрират в бюрото по труда. Стажът е платен в зависимост от длъжността.

Ангел Ангелов - Агенция по заетостта: - Може да получава и 400, и 500 лв, може да стигне и до 1000 лв.

БНТ: - В кой сектор може да стигне до 1000 лв.?

Ангел Ангелов - Агенция по заетостта: - В Ай ти сектора, там са по-високи
праговете. Програмта заплаща трудовото възнаграждение на стажанта, както и всички осигуровки - социални, здравни.

950 фирми от страната са заявили свободни места за безработни младежи със завършено средно или висше образование. Най-много позиции се предлагат в преработващата промишленост, търговията и услугите.

Ангел Ангелов - Агенция по заетостта: - За работодателя е много видима ползата - той има възможност да наеме един млад човек, който ще работи при него, млади хора се търсят навсякъде. Необременен е, съответно  трудовото възнаграждение се получава от програмата и той няма такива разходи.

Програмата предвижда още и стимул за служители на фирмите, които се наемат да обучават младите стажанти. Така нареченият наставник може да
получи допълнително 145 лева, т.е. половин минимална работна заплата.
Досега 1700 младежи от страната са трупали опит по програмата, а повече от половината от тях са останали за постоянно на работа.

Автор: Таня Илиева
Прочитания: 2557

Коментари

29.09.2012 / 18:55
Милен
на 24г съм, тази година завършвам магистратура. и 2-те ми виши са с икономическата сфера. Имам стаж в финансова компания 1г. и препоръки от директорът и! къде ли не съм канидатствал за работа- става въпрос за компании и фирми, където образованието и квалификациите ми съответсват на тяхната дейност. В много случай ме питат: " Познаваш ли някой от шефовете, или с връзки ли кандидатстваш". Във всички случай интервюиращите се провалят на интервюто и са адски неподготвени а, трябва ТЕ да отговарят за подбора на персонала.Има хора дето просто имат вразки и са адски некопмпетентни и незнаят изобщо за КВО става въпрос, а те ни правят интервю.. некжи газари, селяни и борци-мутри дето държът целия пазар и много ресурси- ситуацията е в техни ръце, правят си квото искат. ЗА ДА ИМАМЕ ПО-ДОБРА РАБОТА И ВЪЗМОЖНОСТИ МЛАДИ ХОРА, ИНТЕРЕСУВАЙТЕ СЕ ОТ ПОЛИТИКА, ЗАНИМАВАЙТЕ СЕ С ПОЛИТИКА, ПРАВЕТЕ ПОЛИТИКА. КОГАТО ИКОНОМИКАТА НИ Е ОК И НАРОДА ЩЕ Е ДОБРЕ. КОГАТО СИ ОСИГУРИМ ИКОНОМИКА, В КОЯТО СТАНДАРТА ДА Е НА ПО-ВИСОКО НИВО, ТОГАВА ЩЕ ИМА РАБОТА ЗА ВСИЧКИ,КАКТО И ПРИЛИЧНО ЗАПЛАЩАНЕ НА ТРУДА!
 
Изпрати коментар


(Максимум символи : 500)
Остават

Публикувайки коментар, Вие се съгласявате с Условията за ползване