09.05.2012 / 19:57

Отпада клас "прослужено време"


Държавните служители вече няма да получават към заплатата си "клас прослужено време", парламентът обаче разреши бонуси до десет допълнителни заплати годишно за особени заслуги. Законът за държавния служител предизвика спорове, задвижени след скандалите с получени огромни бонуси в различни институции.

Депутатите цял ден спориха по промените в Закона за държавния служител, задвижени след скандалите с получени огромни бонуси в различни институции. Парламентът реши окончателно държавните служители да могат да получават като бонус до около десет допълнителни заплати годишно за особени заслуги.

Парламентът определи тавана на бонусите, които ще могат да получават държавните чиновници. За допълнителни възнаграждения всяка институция
ще може да отделя до 30 процента от фонд "Работна заплата".

Най-добрите служители, в зависимост от качествата и атестациите им, ще могат да вземат допълнително до 80 процента от годишната им заплата.

Христо Бисеров - ДПС:
- На един държавен служител се дава възможност да получи 10 заплати за една година допълнително, тоест да получи 22 заплати. Трябва да е ясно, че има механизъм за раздаване на бонуси на партийния актив.

Финансовият министър Симеон Дянков обясни, че новият механизъм ще регулира допълнителните възнаграждения.

Симеон Дянков - вицепремиер и министър на финансите:
- Според нас това е добра политика - в миналото и досега съществуваше възможност и често се е използвало ДМС да бъде 2-3-4 пъти по-голямо от основната заплата.

От опозицията възразиха и срещу отпадането на класа за прослужено време на държавните служители и включването му като част от заплатата.

Янаки Стоилов - ПГ на КБ:
- Това трябва да се приеме като тяхно ощетяване, като отстъпление от нещо, което е завоювано в продължение на десетилетия.

Искра Фидосова - зам.-председател на ПГ на ГЕРБ:
- В момента се заплаща не за постигнати резултати в съответната администрация, а за престой в администрацията, което ние смятаме, че е остарял подход.

От опозицията се опасяват, че законът дава възможност за злоупотреби.

Павел Шопов - Атака:
- Да бъдат хванати в примка държавните служители от назначените от ГЕРБ началници и шефове, за да бъдат послушни и под контрол.

Владислав Горанов - зам.-министър на финансите:
- Действащият режим е по-благоприятен за една подобна негативна практика.

Парламентът реши още общинските съветници да получават по-ниски възнаграждения от досегашните - до 30 процента от средната заплата в общинската администрация.

Автор: Надежда Василева
Прочитания: 7035

Коментари

15.05.2012 / 10:32
кабак
Абсолютно съм съгласен с Румяна,1234,789.Недоучляците,който идват от ученическата скамейка трябва да чиракуват първо,а не да получават заплати наравно с хората работили цял живот/виж структура на заплащане в Япония/.Здравомислещите народи отдавна са го измислили за това са и толкова напред.Бонуси да се раздават,но със изричната уговорка,да отиват директно за инструментариум,лекарства и условия на труд в спешна помощ за доктори,сестри,Деца, възрастни хора,инвалиди.Иначе е даване на пари единственно и само на изключително незаслужили субекти.
11.05.2012 / 23:25
ПЛМН
Ако дълговременен служител е бил лош, трябвало е да го уволнят. Но щом е оставен на работа значи в болшинството от случаите е с опит и знания за професията си. Iмам чувството, че някой проверява доколко му издържат нервите на българина. Вярно че е търпелив, но историята учи, че всичко си има край (и то лош) когато не знаеш къде да спреш. Те и норвжците са добри и търпеливи иначе :-(
10.05.2012 / 01:39
здравомислещ
Браво ! тази глупост клас прослужено време беше време да се махне , какво значи ,че след като си работил 10г. си станал по-работлив или по сръчен ? Тия комунистически глупости е крайно време да ги забравим !
09.05.2012 / 23:24
Ivanov
Правилно Дянков,трябва тези,които са на ти с професията и тези,които идват от ученическата скамейка и незнаят нищо да вземат еднакви заплати,за да има пари за кариeристи,подмазвачи и доносници...
09.05.2012 / 19:34
789
Няма логика да получаваш пари за прослужено място на сходни длъжности. Защо ще се ощетяват хора, чиито професии са станали неактуални, те са се преквалифицирали и работят в нови сфери. Вместо поощрение, загубата на клас ги наказва допълнително. Защо всички хленчещи държавни служители не дойдат да работят в частни фирми - заплатите са доста по-високи? Но няма безкрайни болнични, отпуски и мотаене по всяко време с важен вид.
«  1  2  »
Изпрати коментар


(Максимум символи : 500)
Остават

Публикувайки коментар, Вие се съгласявате с Условията за ползване