29.04.2012 / 20:00

Местят туризма и част от земеделието в Пловдив


Правителството започва да измества дейноста на министерства и цели агенции от София в големите градове на страната. Стартът на административната реформа даде от Пловдив премиерът Бойко Борисов, който обяви, че в Града под тепетата ще се преместят сектор „Туризъм" от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, голяма част от дейностите на земеделското министерство, без Фонд „Земеделие" и дейността на Национална компания „Железопътна инфраструктура". Във Варна ще отиде Агенцията по рибарство и аквакултури, а за Агенцията по лозята и виното все още се обмисля дали да е в Плевен, Хасково или в Пловдив.

Смисълът на реформата е да доближи държаваната администрацията до отрасъла, за който отговаря, обясни премиерът Борисов и откри ремонтирана сграда, в която още преди месец септември ще се нанесе заместник-министърът по туризма Иво Маринов със своя екип.

Бойко Борисов, министър-председател:
- Взехме решение, е още не смего взели, но ще го вземем, в тази, синята сграда да преместим заместник-министъра на туризма. Той вече си я харесал, опъва се малко, но вече я е харесал, така че с цялото Министерство по туризма идват в тази сграда.

Според премиера централата по туризма трябва да е точно в Града под тепетата, който е бил средище на траки, римляни и византийци.

Делян Добрев, министър на икономиката, енергетиката и туризма: - Пловдив е наистина сърцето на алтернативните форми на туризъм, както на културен туризъм - виждате какво наследство има тука. Долината на траките и всички гробници са на една крачка. Тук има селски туризъм, например религиозен туризъм по Стара планина, Долината на розите, всички СПА-курорти са наоколо.

Министър-председателят подчерта, че извън столицата ще се измества само дейността, а не целите министерства, и беше категоричен, че мястото на много от функциите на земеделското министерство е именно Градът под тепетата. В столицата ще останат Фонд "Земеделие" и заместник-министърът, който отговаря за фондовете.

Бойко Борисов, министър-председател:
- Това няма да е бърз, светкавичен процес, за да настане напрежение сред хората, постепенно, хем нови работни места за тези райони, хем по-малко задръствания в София, хем децентрализация и даване възможност на интелигентните кадри в тези градове да има къде да работят, не да идват всичките в София.

Премиерът обяви, че в близко бъдеще планира да се водят нови разговори с президентите Путин, Барозо и Ердоган по въпросите за диверсификацията в енергетиката ни. Целта е и скорошно намаляване на цената на горивата.

Бойко Борисов, министър-председател:
- Полагаме много усилия, внимателно - сега, другата седмица или в скоро време Делян Добрев пак ще отиде до Москва да преговаря. Считам, че трябва още да свалим цената - имаме аргументи да е така.

Бойко Борисов присъства на официалното откриване на рекоструирания Римски стадион в Пловдив. Проектът бе реализиран с активната подкрепа на Норвегия, Лихтенщайн и Исландия чрез финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. В античното съоръжение вече са вложени 800 000 евро. Премиерът обаче не скри възмущението си от лошата поддръжка на старинните сгради в близост до Римския стадион, в самия център на Пловдив.

Автор: Р. Колева
Прочитания: 3194

Още по темата

  Местят агенции от София в страната? 26.04.2012 / 19:54

Местят агенции от София в страната?

На работна закуска с представители на гръцкия бизнес у нас президентът защити идеята държавните агенции да бъдат преместени от София в други...

Коментари

01.05.2012 / 20:31
Деси
Що да ви прехвърлят от град на град. Каква работа имат хотелиерите например в министерство на образованието или на земеделието? Според мен биха имали работа само в министерство на туризма. И каква работа биха имали директори на училищата в министерството на туризма? Ккакви са тия толкова заседания на министерски съвет. Всеки ден ли се събират да решават разни неща? Кога работят в министерствата, ако заседават всеки ден?
30.04.2012 / 02:04
IIvanov
Представете си,ако се наложи да оправяте някакви документи и започнат да ви прехвърлят от град на град...Трябва да си вземете отпуск,за да ги оправите.
29.04.2012 / 19:26
Ivanov
Малоумните идеи на правителството не свършват.Аз предлагам да се приместят по едно министерство във всеки областен град,така маумието ще бъде пълно.За всяко заседание на Министерският съвет министрите и техните заместници ще получават командировъчни от бюджета,т.е. от джоба на данъкоплатците...
 
Изпрати коментар


(Максимум символи : 500)
Остават

Публикувайки коментар, Вие се съгласявате с Условията за ползване