28.03.2012 / 20:00

България се отказва от АЕЦ "Белене"


Десет години след възстановяване на проекта за Втора атомна централа и години на колебания, днес правителството реши - няма да строим АЕЦ "Белене".

Решението беше определено от премиера като тежко. Той го обяви след среща с депутатите от икономическата комисия.

Премиерът се аргументира, че проектът ще излезе много скъп за България. Той потвърди плановете, че руският реактор от Белене ще бъди използван за 7-ми блок на "АЕЦ Козлодуй". А изградената вече площадка и инфраструктура може да бъдат използвани за изграждане на газова електрическа централа. 

Решението правителството взе преди да излезе доклада на консултанта HSBC. В петък енергийният министър Делян Добрев ще замине за Москва, за да потърси "дружески" начин за излизане от проекта. 

Вижте във видеото още аргументи за отказа и какво точно каза премиерът.

Автор: Ирина Цонева
Прочитания: 5659

Коментари

04.06.2012 / 14:20
hm
ха сега де...
29.03.2012 / 01:07
A4o
Боико, национално предателство , съд .
28.03.2012 / 22:45
KrassiAristo
Фатално е за тези ,които са получили комисионни от Москва, а не за България! Икономически е обоснована кражбата на 200 милиона евро заеми за Белене от предишното правителство. С какво са си построили курортите по морето брата на Милен Велчев и брата на Серьогата? С парите на българския данакоплатец. Кранчетата трябва да се затворят за крадците и да се потърси сметка 20 години назад на всички които са крали от народа. Нали знаете какво пише на колоната от времето на Хан Крум? Колкото и добре да живее човек пак умира .....и нищо не може да отнесе на оня Свят! това е най-големия гаф за всички ненакрали се за 3-4 поколения напред!
28.03.2012 / 21:11
Кирил Колев
Вторият АЕЦ, според мен, беше единственият спасителен пояс на България за бъдещето. Токът, който щеше да произвежда можеше да ни купува скъпия нефт и природен газ, който в бъдеще ще става още по-скъп. Ясно е решението на Герб: пълна енергийна зависимост...
28.03.2012 / 20:25
Огнян Йорданов Захариев
Парите за прилагане на новия Закон за устройство на територията - при допълване на АЕЦ Козлодуй с оборудване от склад, сигурно ще са на обща стойност 3-4 милиарда и ако могат да се ползват то това е сега и само сега след отказа от АЕЦ Белене. Този вече бивш склад наричан някога "Проект за АЕЦ Белене" - преди всяко друго ползване трябва като немските АЕЦ да си поиска европейски пари за демонтаж и т.н.
«  1  2  3  »
Изпрати коментар


(Максимум символи : 500)
Остават

Публикувайки коментар, Вие се съгласявате с Условията за ползване