22.03.2012 / 06:59

Уникално 3D светлинно шоу за празника на Велико Търново


Уникалено триизмерено светлинно шоу ще видят тази нощ великотърновци по повод празника на старата столица – 22 март. За първи път в България чрез 3D анимация,  върху сградата на художествената галерия във Велико Търново, ще бъдат пресъздадени различни сцени от българската история. Благодарение на триизмерната картина, някои от символите на града - паметникът на братята Асеневци и сградата на галерията, буквално ще оживеят пред очите на хората.

15-минутният спектакъл ще се осъществи благодарение на няколко хиляди прожектора, които събират лъчите си и така пресъздават 3D образи в пространството. Благодарение на тази илюзия  пред очите на хората конете на Асеневци ще оживеят, а сградата на галерията ще рухне.

Пламен Босев - специалист 3D шоу програми: "Всичко това като лазерно шоу, като осветление, като мапинг върху сгради и фойерверки досега не е съчетавано в една режисура. С помощта на новите технологии пресъздаваме сградата по различен начин, караме я да изглежда по начин, по който не я виждате с обикновени очи!”

За  спектакъла са необходими специални сървърни машини, които обработват видеоматериала за триизмерната картина. Едно от изображенията, които ще оживеят  върху галерията, е картата на България по времето на цар Иван Асен Втори, когато държавата се е простирала на три морета. За да се постигне цялата визия на картината ще се използавт 15 000 проектора.

Владимир Грънчаров – специалист 3D шоу програми: "Всъщност правим една възстановка, много естествено опростена – символично на България като някакъв преход през годините. От общината обещават спектакълът да стане част от културния календар на града и да се излъчва  на всеки национален празник.
Автор: Зорница Илиева
Прочитания: 6481

Коментари

Изпрати коментар


(Максимум символи : 500)
Остават

Публикувайки коментар, Вие се съгласявате с Условията за ползване