01.03.2012 / 22:39

Здравната каса плаща по-скъпо за лекарства


Здравната каса е била принудена да плаща миналата година в пъти повече за лекарства, отколкото е плащало преди това здравното министерство.
Така бюджетът на касата е ощетен с милиони, а това поставя под въпрос възможността й да плаща за скъпи медикаменти и тази година. Цените, на които е купувало здравното министерство и касата, не са официална, публична информация, за съжаление.

Планираните и изхарчените средства за лекарства миналата година драстично се разминали. Става дума за тези в онкологията и хемодиализата, за които от миналата година вече плаща касата. Поради липса на информация просто миналата година се наложило касата да планира на сляпо.

Д-р Евгени Душков - член на НС на НЗОК: - Когато приемахме проектобюджет за касата, също поискахме справка от министерството какви пари са плащани за лекарствата за хемодиализа въобще за дейности, които
се прехвърлят на касата. Такава официална справка така и не сме получили.

За тази година в касата са предвидени около 57 милиона за онколекарства. Въпреки че след направените разходи за миналата година, за всички било ясно, че те ще са крайно недостатъчни.

Д-р Евгени Душков - член на НС на НЗОК: - Тръгнахме да търсим от къде идва този завишен разход и поискахме справки, от където да видим защо касата плаща повече и тръгнахме да търсим защо касата плаща повече и защо бюджетът ще бъде поставен под сериозно напрежение.

И така получили първата си справка. Колко е плащало министерството и колко касата за едно и също лекарство. Разликите са драстични - Золадекс - при рак на гърдата - два и половина пъти, Анастрозол -
четири пъти, летрозол за рак - пет пъти. Като всичко излиза законно, защото цените на министерството са тръжни, на касата - референтни. С една тънка разлика.

Д-р Евгени Душков - член на НС на НЗОК: - След като от тези цени на търга се е плащало и в тях явно е имало печалба и не е имало никакъв проблем, нали те могат да бъдат референтни цени и за заплащане от касата, и да се лекуват повече пациенти.

Но явно някой удобно е пропуснал да впише този механизъм в в съответната наредба. Или е изпуснал контрола и референтните цени не са най-ниските цени.

Автор: Мария Чернева
Прочитания: 3090

Още по темата

  Стефан Константинов за лекарствата и бонусите 01.03.2012 / 12:00

Стефан Константинов за лекарствата и бонусите

Комисията за защита на конкуренцията ще провери има ли монопол при доставките на лекарства и апаратура за болниците, съобщи в сутрешния блок...

Коментари

01.03.2012 / 20:14
Гинка Радоева
Чрез Вас изпращам писмото си, което е част от големия скандал за лекарствата в България. Ще ви бъда благодарна, ако успеете да му го предоставите. Уважаеми г-н Министър Константинов, най - човешки Ви поднасям уважението и възхищението си по повод политиката Ви за поевтинаване на лекарствата в България . Страдам от редкия миелопролиферативен синдром - истинска полицитемия с успоредно изявяваща се тромбоцитоза. Провеждам ежедневно лечение с Хидрея, лекарство, което е много скъпо в България и липсва. Набавям си го от Румъния, където струва четири пъти по - евтино от България...Това е факт, а молбата ми е това животоспасяващо лекарство да бъде включено в списъка на Здравната каса. С уважение: Гинка Радоева, град Русе
 
Изпрати коментар


(Максимум символи : 500)
Остават

Публикувайки коментар, Вие се съгласявате с Условията за ползване