14.02.2012 / 22:28

Проектозакон за училищното образование


Държавата ще дава пари и на частните училища, това е записано в проектозакона за училищното образование. За сметка на това частните училища се задължават да намалят таксите си. Проектът беше представен на журналисти днес - 11 месеца, след като бял свят видя и концепцията за развитие на училищното образование. Действащият сега закон пък е от далечната 1991 година. Ако се приеме от парламента, законът ще влезе в сила през 2012-2013, но само за децата в седми клас. В следващите години ще обхване и всички останали ученици.
 
С новия проектозакон влиза в сила дългоочаваната нова образователна структура. Според нея предучилищното образование обхваща децата от 3 до 7-годишна възраст. През 2016-2017 година и четиригодишните ще ходят задължително на детска градина. Според проекта първият учебен ден е твърдо на 15 септември. Основното образование е от първи до седми клас на два етапа - начален от 1 до 4 клас и прогимназиален - от 5 до 7 клас. Средното образование също е на два етапа - първи гимназиален - 8-10 клас и втори гимназиален - 11-12 клас. Новост са обединените училища - с ученици от първи до десети клас.
 
Милена Дамянова - зам.-министър на образованието, младежта и науката:
- Даваме възможност на училищата в по-малките населени места, които в момента са основни, в които в момента има ученици, които желаят да останат там, даваме възможност да се преобразуват в едно такова обединено училище.

Според проекта държавата ще дава пари и на частните училища - по около 1200 на ученик годишно. В замяна частните училища се ангажирали да намалят таксите си с толкова, колкото получат от държавата.

Милена Дамянова - зам.-министър на образованието, младежта и науката:
- В тези училища учат деца на учители, на лекари, на средностатистически българи, които също заплащат данъци на тази държава... ние не можем да им кажем какви такси да събират, но можем да кажем, че нямат право да събират такси за това, за което държавата им плаща.
 
Децата от първи до трети клас ще получават само
качествени оценки, например пчелички. До четвърти клас няма да се повтаря класът. А учениците от пети клас ще могат да преминават в горния клас с една двойка, но при условие.

Милена Дамянова - зам.-министър на образованието, младежта и науката:
- Този ученик трябва да има успех по всички предмети - минимум четири .

Матурите ще са две - по български език и по профилиран предмет. Учителите вече ще избират не от три учебника по даден предмет, а от неограничен брой.
 
Ирена Анастасова - дир. на 125 СОУ:
-  Това мисля, че ще затрудни системата, нито учителят, нито училището не могат да закупят всички учебници, за да може той да се запознае, а едва ли издателствата ще имат такива средства, за да могат да предоставят безплатни комплекти.
 
И още - поетапно ще се въвежда целодневната организация на обучение до 7 клас. Законът влиза в сила първо за учениците, които през следващата учебна година ще са в 7 клас. Те ще получат основно образование след 7- ми клас, но по старите програми. Новите програми ще влязат през 2013-2014 за децата от 1, 5 и 8 клас. Всяка следваща година новият закон ще важи за всеки следващ випуск и така в рамките на 5 години той ще обхване цялата система.
Автор: Елиана Димитрова
Прочитания: 3076

Коментари

14.02.2012 / 21:21
Силвия Костадинова
Няма да имат оценки, няма да повтарят, а след 5 клас и с двойки ще минават..., че то тогава защо ще ходят на училище?! Направо да им раздават дипломите. Така ще се реализират големи икономии за издръжка на учебната база и за заплати на учителите.
 
Изпрати коментар


(Максимум символи : 500)
Остават

Публикувайки коментар, Вие се съгласявате с Условията за ползване