07.09.2011 / 09:39

Диви коне в Родопите


В България вече има истински диви коне. В Източните Родопи беше пуснато първото стадо тарпани. Това са древен вид, от който произхождат всички съвременни коне. Те са подарък от Холандия и след като свикнат с нашите условия ще бъдат пуснати на свобода. Еколозите се надяват, че в планината конете ще живеят така, както е било през каменната ера.

Първите 12 тарпана пропътуваха 2 500 километра до България в камион, оборудван с климатици и душове. Конете са от едно семейство. Първата им работа на наша земя беше да се отъркалят в прахта, да проверят всички ли са заедно и да опитат вкусна ли е българската трева. В Родопите няма да им е лесно.

Христо Христов, експерт по дивата природа: "Вълк никога не са виждали, ще се сблъскат с вълците, и тревата може би ще бъде различно качество от холандската и вода ще им се налага по-малко да пият в началото – това ще са затрудненията при тях.”

Първите месеци тарпаните ще живеят в заградена територия с електропастир. За тях ще се грижат български еколози и доброволци от Холандия. През
каменната ера в нашите земи са бродили огромни стада тарпани. Открити в пещерите рисунки показват, че древните коне са изглеждали като тези. Все
още е загадка кога и защо са изчезнали от България.   Еколозите са притеснени как конете ще свикнат с местните условия. Не по-малко обезпокоени, но от конете, са местните хора

Себихан Мехмед, кмет на община Крумовград: "Според мен ще бъдат противоречиви настроенията, няма да са еднозначни „за” и „против”. Това е нормално, защото е за първи път, диви коне са плашещи малко, но пък очакването е голямо.”

В Крумовград се надяват, че в района ще идват туристи да гледат дивите коне. Ако тарпаните оцелеят и броят им се увеличи, ще бъдат разселени и на други места в България. Първата заявка е от природен парк Витоша.


 

Автор: Красимир Ангелов
Прочитания: 8073

Коментари

24.08.2012 / 17:04
Рила
идеално. екологията е хубаво нещо
26.01.2012 / 20:50
иво
надявам се каузата да успее, може и в стара планина да ги разпространите ще ми бъде приятно да участвам в тази кауза
08.09.2011 / 18:59
Венета Делчева
Успех на тарпаните и поздравления за Христо Христов за благородната кауза!
 
Изпрати коментар


(Максимум символи : 500)
Остават

Публикувайки коментар, Вие се съгласявате с Условията за ползване