12.05.2011 / 11:54

Международен ден на сестринството


Днес е Световният ден на сестринството. Той се отбелязва във всички страни десетилетия наред. У нас денят е повод за тревожна равносметка - ежегодно професията напускат по около 1500 медицински сестри заради ниското заплащане, стреса, липсата на професионална перспектива.

Само през миналата година за чужбина са заминали 926 сестри, много се отказват от професията си, други се пенсионират. Казваме: "Честит празник и благодаря" на българските медицински сестри с репортаж за всеотдайността на сестрите в едни от най-тежките звена в болниците - клиниките по хирургия.

Бившият американски президент Роналд Рейгън не веднъж е признавал, че се е върнал към живота след покушение срещу него, от докосването на медицинска сестра, която държала ръката му по време на спешните медицински манипулации. Всеки, който е тежко болен, преживял е операция или е бил в реанимация помни поне една такава сестра. И никакви безумни реформи, обидно ниски заплати или претенции към българските медицински сестри не могат да променят признателността на пациентите към тези от тях, за които професията сестра е призвание.

Таня Кирилова - старша сестра Клиника по коремна хирургия - болница
"Токуда": "Ролята на сестрата е огромна, защото след тежките оперативни интервенции на нашите хирурзи, пациентите след това се гледат от сестрите. Освен манипулациите пациентът трябва да бъде обгрижван, което е много важно. Макар че много хора смятат, че ролята на сестрата е да прави само манипулации".

Много от болните споделят своите страхове и задават своите въпроси към
сестрите, защото те ги подготвят за операцията, а след нея следят да не се
стигне до усложнения.

Таня Кирилова - старша сестра Клиника по коремна хирургия - болница
"Токуда": "Голяма част от пациентите държат специално със сестрите да си споделят дори и лични неща, затова е много важно сестрата да има
достатъчно време, за да има качество на грижите. За съжаление в България
малко трудно се постига качество, тъй като напоследък голяма част от
сестрите у нас напускат страната и мотивацията е много трудна на сестрите
в България. За да бъдеш сестра, значи трябва да го носиш в себе си това чувство - иначе е много трудно да се работи. А нашата професия, когато се прави с любов - пациентите се възстановяват много бързо".

И Може би това е магията, с която лекари и сестри крепят българското
здравеопазване - въпреки всичко.
Автор: Талка Симеонова
Прочитания: 1694

Коментари

12.05.2013 / 20:27
НАДЯ
МЕН ТОВА ПРИЗНАНИЕ ЗА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА,НЕ МИ ИДВА ОТ ВЪТРЕ,ЗА ТОВА РЯБОТЯ В ЧУЖБИНА,ЗАЩОТО МИ ИДВА ОТ ВЪТРЕ ДА ВЗЕМА ЕДИН КАЛАШНИК И ПОД РЕД ВСИЧКИ ИДИОТИ ВЪВЕЛИ ЗДРАВНАТА РЕФОРМА ОТ 2000 ГОДИНА
 
Изпрати коментар


(Максимум символи : 500)
Остават

Публикувайки коментар, Вие се съгласявате с Условията за ползване