08.04.2011 / 19:46

Международен ден на ромите


В Международния ден на ромите, който отбелязваме днес, българското правителство свика мащабна среща по въпроса за интеграция на ромите.

България ще даде своите предложения в общата стратегия, която Европейският съюз готви за пълноправното участие на ромите в обществото.

Какво е направено за ромите и какво предстои - докладваха по ресори почти всички министри пред препълнена зала с дипломати, представители на институции и ромски организации.

И очертаха вече познатите приоритети - здравеопазване, активно социално участие и образование. Премиерът избра да акцентира на личния пример, който ромите с амбиции могат да дават на останалите.

"Трябва да се намерят тези фигури в общностите, които имат желание да се развиват и са наясно, че това означава и те самите да се развиват и да се борят за своята реализация. Трябва да се откъснат от омагьосания кръг на помощта, която някой друг вечно им оказва и да застанат със своето лице, със своето име, със своите знания."

Премиерът допълни още, че нищо не може да се постигне без ромите сами да имат желание да променят начина си на живот.

В празничния ден днес се чуха и думите, че никой в България не трябва да се чувства дискриминиран и държавата да е майка за едни и мащеха за други. Чу се пак, че обществото не е сменило отношението си към ромите, дори към успелите.

"Случи ми се един път от хора, които не познавам, бяхме в Стара Загора на обучителен семинар, решихме да отидем на дискотека, аз лично направих резервацията, ние отидохме 30-40 човека и като видяха, че сме с тен, директно ни отказаха достъпа вътре."

Така интеграцията изглежда далечна - признават всички. И затова ще се търси рецепта на европейско ниво, защото проблемът засяга много държави и 5 милиона роми, живеещи в нищета.

Автор: Десислава Маркова
Прочитания: 1209

Коментари

Изпрати коментар


(Максимум символи : 500)
Остават

Публикувайки коментар, Вие се съгласявате с Условията за ползване