07.02.2011 / 08:28

Делото "Белнейски"


Делото за убийството на сестрите Белнейски започва днес в Пазарджишкия окръжен съд. 5 години след трагедията пред Темида застава единственият обвинен за бруталното престъпления Лазар Колев. Обвиненията срещу него са, че първо е изнасилил двете сетри и след това ги е убил, за да прикрие изнасилванията. Прокуратурата разчита на ДНК-проби и свидетелски показания, за да докаже вината на Колев. Защитата на подсъдимия контрира, че не е ясно точно кога и къде е станало престъплението. Какво се случи от мразовитите дни на февруари 2006-та до старта на делото разказва Иво Никодимов.

Кой и защо е убил сестрите Белнейски е въпрос, който близки на момичетата и журналисти ще задават дълги години след 30 януари 2006-а. Полицаи и разследващи тогава твърдят, че са по горещите следи на извършителите, но доказателствата са все недостатъчни. Незнайно и досега защо труповете на сестрите са измити с маркуч преди аутопсията и чуждият биологичен материал
иззет от телата им е малко. Това налага ДНК експертизи да се правят в най-модерните лаборатории във Великобритания, Австрия и САЩ. Резултатите пристигат, но не съвпадат с данните на нито един от заподозрените. По това време Лазар Колев е в затвора, а разследващите са го изключили от кръга на евентуалните извършители на убийството. Алибито му е желязно. Колев твърди, че в нощта на убийството е бил в дома на приятелката си. Според разследващи старателно е укрил и други доказателства.

Веселин Мартински, следовател, (архив от 20 август 2010):
- Той наистина не се е познавал с момичетата до фаталната нощ на 27 срещу 28-и. Месец след убийството Колев прави грабеж на телефон и е осъден на 4
години и половина затвор. Зад решетките обаче споделя подробности за срещата му със сестрите Белнейски на 28 януари 2006-а със свой съкилийник.

Показанията на съкилийнка на Колев са проверени, като се сравнява чуждия биологичен материал от телата на сестрите с ДНК профила на Лазар Колев. Според разследващите съвпадението е пълно. Пъзелът започва да се подрежда и се изясняват детайлите. Според обвинението Лазар Колев качва в автомобила си двете сестри малко след полунощ на 28 януари 2006-а. Тогава
Колев бил под влиянието на алкохол и склонен към агресия, която се проявява първо към по-голямата от сестрите - Росица.

Веселин Мартински, следовател (архив, 12 януари 2011):
- Той всъщност първо нея малтретира, след това я изнасилва. Последствие тя скача от колата, наранява се, той я доубива, качва я в колата си. След това взима другото момиче, упражнява въху него физическо насилие, изнасилва, убива и него.

Кошмарът, описан от обвинението, се оспорва от адвоката на Лазар Колев.

Марин Марковски, адвокат на Лазар Колев:
- Не е въпросът в това дали картината звучи логично, а дали има доказателства, че това е станало.
Репортер:
- Според вас няма доказателства, така ли?
Марин Марковски:
- Аз ги познавам доказатествата и ще бъда в жалко положение, ако пледирам невинен, а обвинението е доказано. Не трябва да се допусне съдебна грешка и един невинен българин да отиде в затвора.

Първият рунд от срещата между обвинението и защита започва пред двама съдии и трима съдебни заседатели и е възможно да приключи до средата на февруари.


*   *   *

Росен Йорданов, зам.-директор на Института по психология към МВР, гост в студиото на "Денят започва", заяви, че е имал възможността да се включи в началото на разследването и заедно с колегата му Неделчо Стойчев са изготвили първия профил на вероятния извършител. "Смея да твърдя, че съответствието между личните, социалните, демографските данни за Лазар Колев съвпадат над 60-70% с тези на профила", посочи Йорданов и обясни, че убийството е станало ситуативно. Второ - човекът има ясно изразен агресивен модел на сексуално поведение. Трето - този човек вероятно има история на насилие, включително и сексуално, т.е. той упражнява такова насилие върху жертвите си.

СЛЕДВА ПЪЛЕН ТЕКСТ НА РАЗГОВОРА:

Водещ: За делото Белнейски ще говорим в следващите минути. След 5-годишно разследване това дело влиза най-сетне в съдебна зала. Процесът е в Пазарджишкия окръжен съд и ще бъде публичен, което е хубаво. На 30 януари 2006 г. в местността Грамадите край Брацигово овчар намира телата на сестрите Росица и Христина Белнейски. Единственият засега уличен за двете зверски убийства е криминално проявеният Лазар Колев. Само след минути ще имаме пряка връзка с Пазарджик, където е нашият репортер, който ще следи този съдебен маратон. Тук в студиото е Росен Йорданов, който е зам.-директор на Института по психология на МВР. Добро утро, Здравейте.

Росен Йорданов: Добро утро.

Водещ: Предлагам ви да започнем преди разговора с един репортаж, който ни припомня перипетиите, през които мина разследването на смъртта на двете момичета.
Репортер: Кой и защо е убил сестрите Белнейски е въпрос, който близките на момичетата и журналисти ще задават дълги години след 30 януари 2006 г. Полицаи и разследващи тогава твърдят, че са по горещите следи на извършителите, но доказателствата са все недостатъчни. Незнайно досега защо, труповете на сестрите са измити с маркуч преди аутопсията и чуждият биологичен материал, иззет от телата им, е малко. Това налага ДНК-експертизи да се правят в най-модерните лаборатории във Великобритания, Австрия и САЩ. Резултатите пристигат, но не съвпадат с данните на нито един от заподозрените. По това време Лазар Колев е в затвора и разследващите са го изключили от кръга на евентуалните извършители на убийството. Алибито му е желязно. Колев твърди, че в нощта на убийството е бил в дома на приятелката си. Според разследващи старателно е укрил и други доказателства.

Веселин Мартински, следовател: Действително Лазар Колев до срещата си на 27 срещу 28, първата и единствена среща през живота си с тези момичета, той не ги е знаел, не ги е познавал.

Репортер: Месец след убийството Колев прави грабеж на телефони и е осъден на 4 години и половина затвор. Зад решетките обаче споделя подробности за срещата му със сестрите Белнейски на 28 януари 2006 г. със свой съкилийник. Показанията на съкилийника на Колев са проверени, като се сравнява чуждият биологичен материал от телата на сестрите с ДНК-профила на Лазар Колев. Според разследващите съвпадението е пълно. Пъзелът започва да се подрежда и се изясняват детайлите. Според обвинението Лазар Колев качва в автомобила си двете сестри малко след полунощ на 28 януари 2006 г. Тогава Колев бил под влиянието на алкохол и склонен към агресия, която се проявява първо към по-голямата от сестрите – Росица.

Веселин Мартински, следовател: Той всъщност първо нея малтретира, след това я изнасилва. Впоследствие тя скача от колата, наранява се, той я доубива, качва я в колата си. След това взима другото момиче, упражнява върху него физическо насилие, изнасилва, убива и него.

Репортер: Кошмарът описан от обвинението се оспорва от адвоката на Лазар Колев.

Марин Марковски, адвокат: Не е въпросът дали една картина звучи логично, въпросът е дали има доказателства за това, че това е станало.

Репортер: Вие сте убеден, че няма доказателства?

Марин Марковски, адвокат: Аз ги познавам доказателствата. Аз ще бъда в едно много жалко положение, ако застана зад банката и пледирам невинен, когато обвинението е доказано. Не трябва да се допуска съдебна грешка - невинен да отиде в затвора без да е доказано и без да го е направил престъплението.

Репортер: Първият рунд от срещата между обвинението и защитата започва пред двама съдии и трима съдебни заседатели и е възможно да приключи до средата на февруари.

Водещ: Толкова от обобщението – петгодишна история, събрана в репортаж само от няколко минути. Отново казвам добре утро на Росен Йорданов, който е зам.-директор на Института по психология на МВР. Що за човек би извършил подобно престъпление?

Росен Йорданов: Аз имах възможността да се включа в началото на разследването и заедно с моя колега Неделчо Стойчев сме изготвили първия психологичен профил на вероятния извършител. И смея да твърдя, че съответствието между личните, социални, демографски данни, които са за Лазар Колев, съвпадат в голяма степен, като казвам голяма степен, имам предвид над 60-70%, с неговите. Какво имам предвид? Имам предвид няколко важни неща, които са и теза на обвинението. Първото е, че убийството е станало ситуативно. Второ, че човекът има изключително ясно изграден агресивен модел на сексуално поведение. Трето, че този човек вероятно има история на насилие, включително и сексуално.

Водещ: Упражнено върху него, имате предвид?

Росен Йорданов: Не, не, имам предвид, че той е упражнявал насилие над жертви. Всички тези неща бяха детайлно описани в профила, независимо, че първите данни от съдебномедицинската експертиза наистина бяха много непълни, объркващи. Общо взето много емоция, по-малко организация имаше в началото.

Водещ: Точно за тази организация, която, според мен, в началото е повлякла крак, безспорно има сериозни пропуски в разследването, дори немарливост в първите дни. Всичко това безкрайно усложни нещата. Бяха направени стотици експертизи в България, ДНК-експертизи в чужбина. Съгласен ли сте, че в крайна сметка в това дело прозира позорът на българското следствие?

Росен Йорданов: Малко силна теза – позорът. По-скоро лошата организация, слабостите. Аз го казах и на друго място, в това дело ще се проявят две неща. От една страна слабостта на нашето следствие и разследване, а от друга, героизмът на определени хора, които с настойчивостта си, мога да ги спомена г-н Иван Тенчев, който е бивш полицай, включително и Неделчо Стойчев и други колеги, които с находчивостта си, с личния си интерес да докарат нещата до край, дадоха възможност на експерти да се произнесат и стигнаха до извършителя в крайна сметка. Наистина в организацията в началото имаше редица пропуски. Като се започне от това, че в началото беше назначен колега следовател, който беше доста неопитен, та се наложи покойният вече зам.-шеф на следствието Свилен Михайлов да се включи, за да бъдат вкарани нещата в правилния коловоз. Между другото, пропускът на Лазар Колев, тъй като ние тогава доста хора проверихме с полиграф, не е случаен. Аз като казвам организационно имам предвид това, че в един момент имаше от всички служби, може би, в министерството хора. Нямаше координация между това, кои хора се подават, дали те съответстват на този профил. Лазар е пропуснат, даже си спомням двама колеги, които работеха със затворите, и те потвърждаваха тази версия, че всъщност това не е планирано престъпление и не е престъпление, извършено от близък човек. Но фактът, че този човек е останал скрит за нас към този начален момент, до голяма степен определи и този продължителен период. Аз съм сигурен, че ако той се беше появил пред нас, на полиграфа, съм сигурен, че още тогава той щеше да си признае.

Водещ: Нещата щяха да се случат по-бързо.

Росен Йорданов: Да.

Водещ: На пряката ни линия вече е нашият репортер със своя първи събеседник. Добро утро.

Репортер: Тук съм с колегата от вестник „24 часа”, който е тук от Пазарджик, Иво Илков. Той е един от хората, които знае историята от първия ден, откакто изчезнаха сестрите Белнейски до днес, всичко, което се е случило. Ровил се е изключително много в цялото разследване. Г-н Илков, предстои да влезем след малко в съдебната зала, има ли нещо, което може да ни изненада от това, което ще чуем?

Иво Илков: Не, аз не знам дали има друг случай, друго следствено дело или въобще друго разследване за такова тежко престъпление, в което общо взето всички основни факти са известни. Както каза наскоро адвокат Марковски, в неговата дългогодишна кариера е прецедент журналистите да притежават обвинителния акт преди самото съдебно дело да е започнато, така че тайни няма. Тайните са до толкова, до колко в тези 5 години, защото днес се навършват точно 5 години и една седмица от деня, в който телата на Росица и Христина Белнейски бяха открити на Грамадите. Защо трябваше да минат тези 5 години при положени, че буквално на 10-ия ден човекът, който сега е обвинен за убийството на Белнейски, е бил на разпит в полицията. Това за мен е една поредица от грешки, мисля, че не са умишлени, но те са факт, за да бъде изпуснат Лазар Колев.

Репортер: Защо мислите, че не са умишлени?

Иво Илков: Не знам, така се надявам. Да започнем от началото, от първата и за мен най-голяма грешка. Един експерт взима отпечатъци от пръстите на двете жертви без да изреже предварително ноктите. Това не е нужно да си някакъв специалист, за да се сетиш. И да си лаик, ще се сетиш, че трябва да се изрежат ноктите, след като знаеш, че ще се изследват. И след това вече може да се вземат отпечатъците. Това нещо забавя точно с две години и половина извличането на ДНК-материал.

Репортер: Защото той вече е зацапан. Аз имам един въпрос към зам.-директора на Института по психология на МВР, един от опитните психолози. Познавайки Лазар Колев, вие смятате ли, че е възможно той да изпадне в ситуация и да направи признания пред съда? Знаем, че до момента той отказва. Неговата теза е, че никога не е виждал момичетата и отказва да ги познава.

Росен Йорданов: С този защитник силно се съмнявам, че ще го направи. Аз и в студиото казах, че ако е пред нас, ако ни беше представен тогава, за съжаление, журналистът е прав за тези пропуски, може би тогава нямаше да се влачим 5 години, но така или иначе се е случило, за съжаление. Но се съмнявам, че в съдебна зала, с този защитник, той ще признае.

Репортер: Чисто психологически възможно ли е да изпадне в такава ситуация, след като веднъж вече, според свидетел по делото, той е искал да разкаже на някого какво се е случило?

Росен Йорданов: Условията са различни. Това, че е искал, не ме изненадва. Но пред съда ситуацията е съвсем различна. Тук волята му не е собствена. Според мен има доста фактори, които определят неговото поведение, които са извън неговата воля, докато в килията е искал да излее душата си. Това е съвсем разбираемо.

Репортер: Вие бяхте на мярката за неотклонение?

Иво Илков: Да, бях.

Репортер: Как реагира Лазар Колев в съдебна зала, когато разбра каква е точната теза на прокуратурата?

Иво Илков: Лазар изглеждаше тогава видимо спокоен, но си личеше, че вътрешно кипи. Той явно си беше научил урока, който му бяха преподали неговите адвокати тогава. Твърденията му общо взето бяха – ето го делото, то е 22 тома, на мен са ми дали по-малко от 24 часа да се запозная с него, аз не познавам сестрите Белнейски, не съм извършил нищо, не съм ги убил, никога не съм ги виждал. Накрая, когато разбра, че той ще бъде задържан под стража, обяви гладната си стачка, за която се твърди, че реално не е проведена. Но според мен нещата преди 5 години щяха да са по съвсем, съвсем друг начин. Аз не мога да си представя как един оперативен работник с опит ще разпитва 13-годишно момиче и няма да успее да изкопчи истината и няма да успее да разбере, че то подава фалшива информация и осигурява фалшиво алиби на даден човек. Това е според мен вторият ключов момента, защото двама човека тогава осигуряват алибито на Лазар Колев – неговата приятелка Виолета Витевска и Стефан Боев. Така че, защо тогава Лазар Колев е изпуснат? И нещо друго, те на втория ден имаха психо-портрет. Сега като го четем, като знаем вече кой е Лазар Колев, че те се покриват едно към едно. Аз съм сигурен, че тук е имало и психолози, имало е и специалисти по тежки убийства, които би трябвало да познават този тип хора и още тогава да им светне лампичката, че ето този свидетел, който е извикан на разпит, покрива всичко, на практика е било така.

Репортер: Всъщност ДНК-експертизата на семенната течност на Лазар Колев е единственото и най-сериозно доказателство по това дело?

Иво Илков: Не, не. ДНК-експертизата на семенната течност е частична. Тя е по родов признак. Истинското доказателство е епителните клетки под ноктите на Росица Белнейска. Всъщност от там се тръгва. Аз не знам дали знаете, но по това дело е правено едно уникално за България изследване на 350 родови фамилии от района на Пещера и Брацигово. От там е и толкова скъпо делото. Това е най-скъпото следствено дело в България за новата история, а може би и въобще.

Репортер: То вече е около 100 хил. лв.

Иво Илков: Около 500 хил. лв., поне аз за толкова знам.

Репортер: Сега при нас идва и единият от адвокатите на Лазар Колев – г-н Марковски син. Добро утро.

Димитър Марковски: Добро утро.

Репортер: Какво очаквате да бъде най-голямата изненада в съдебна зала?

Димитър Марковски: Съдебната зала винаги поднася изненади. Но аз специално с това дело, след като се запознахме с колегата, с материалите подробно и в детайли, не очакваме някакви изненади. Тъй като прокуратурата е описала в обвинителния акт всички доказателства на които, според нея, трябва да почива един осъдителен съдебен акт. Честно да ви кажа, нямам притеснения, че ще има някакви доказателства, които ще бъдат евентуално показани в последния момент, тъй като това щеше да стане още във фазата на досъдебното производство. Не очакваме някакви изненади.

Репортер: В разпита на свидетеля Славов ще участвате ли активно, ще ни предложите ли едно наистина адвокатско шоу?

Димитър Марковски: Ще ви разочаровам, даже в аванс ще ви дам една новина. Специално тези свидетели, така сме преценили с колегата, ще направим една процедура на съкратено съдебно следствие и във вида, в който са свидетелствали първоначално в протоколите, ще ги коментираме тези доказателства в този им вид.

Репортер: Т.е. планирате да се откажете от част от свидетелските разпити, така ли?

Димитър Марковски: Не, няма да се откажем, а просто ще ги приобщим доказателствата във вида, в който са били в досъдебното производство. Така че този дълъг процес, с разпит на многобройни свидетели, вещи лица, днес вие ще бъдете приятно изненадани, че ще бъде сведен до разпит на няколко човека.

Репортер: Да очакваме ли, че до седмица може да приключи?

Димитър Марковски: Да се надяваме. Желанието на защитата е в никакъв случай да не го протакаме процеса – бързо и експедитивно да се стигне до събиране на всички доказателства, за да можем да ги коментираме и развием в пледоариите си.

Репортер: Готови сте за пледоарии в понеделник?

Димитър Марковски: Да, днес сме готови за пледоарии по делото.

Репортер: Ето, това е всъщност новината, че защитата, която обикновено винаги иска да се протака едно дело, сега е абсолютно категорична, че иска делото да свърши в планираните заседания.

Водещ: Блиц въпрос към твоя събеседник, колегата Илков от „24 часа”, какво той мисли за съдебния маратон, който започва след около половин час, кому е нужно това?
Иво Илков: Аз не съм специалист юрист, ние сме обикновени журналисти, но съм убеден, че това ще бъде едно много тежко дело. Ще има тежък сблъсък между двете страни на медала – обвинението и защитата. Изходът не смея да прогнозирам. В крайна сметка има 5-членен съдебен състав, който накрая трябва да произнесе някаква присъда, независимо дали е оправдателна или не.
Репортер: Моят опит показва, че независимо каква ще е присъдата, тя ще бъде обжалвана или протестирана. Делото ще стигне до Върховен касационен съд, независимо от това дали крайният резултат ще бъде оправдание или пък осъдителна присъда.

Водещ: Благодаря ви за това включване. Успех в работата ви. След половин час започва делото Белнейски в Пазарджишкия окръжен съд. Финални думи от Росен Йорданов. Вярвате ли, че доказателствата срещу Лазар Колев ще издържат пред съда?

Росен Йорданов: Надявам се. Това са сериозни доказателства, които в едно с останалите улики, вие чухте дори за психологическия профил, че той съвпада, нещо с което започнах. Трябва да ви кажа, че през 1997 г. профайлъри от ФБР, които като нас са започнали, са свидетелствали в съда. Ние също ще имаме хора от института, които са провели експертизите. Надявам се всички тези неща да доведат до една осъдителна присъда и до една справедлива присъда. Смятам, че това е справедлива присъда за мен. Що се отнася до тактиката на защитата, аз лично се съмнявам, че те ще искат бърз процес, защото познавам практиката на г-н Марковски старши, познавам практиката му и по други дела, по някои се влачи вече 9 години и то главно заради техни тактики на забавяне, сменяне на адвоката, не прочитане на делото, отсъствие поради болест, отсъствие поради друго дело и какви ли не още причини.

Водещ: Нещо друго важно да ви питам, експертизата е категорична, че има биологичен материал и на друго лице, защо към този момент следствието няма и идея кое е това друго лице, което може би е било съучастник на Лазар Колев? Може би отношенията им са били някакви други, не знам?

Росен Йорданов: В профила се засяга темата за това, че има помагачество, че има смесен тип поведение, ние така го наричаме. Аз лично се съмнявам, че ресурсът на Лазар Колев като извършител, е всичко това, което е извършено – изхвърляне на трупове, укриване, всички действия, които са извършени с двете момичета – е способен сам да ги извърши. Но предполагам, че тезата на обвинението ще стъпва върху възможните доказателства. Всички останали приказки, които бяха изприказвани за помагачество и съмненията за определен близък роднина на Лазар Колев, за сега очевидно не могат да бъдат доказани и в този смисъл вероятно е по-добре да се концентрираме върху наличното.

Водещ: Само едно уточнени, като казвате, че се съмнявате, че ресурсът му стига, имате предвид емоционалния, психологически ресурс или физически?

Росен Йорданов: И емоционалния, и интелектуалния ресурс.

Водещ: Не просто, че му е трудно сам да извърши това физически?

Росен Йорданов: Не, не му е трудно, но когато човек извърши нещо подобно, след това трябва да мисли и за други неща.

Водещ: Разбирам, че голяма част от обвиненията срещу Лазар Колев се базират, се градят на показанията, които дават неговият съкилийник въпросният Владо Иширковеца. Каква е тежестта на показанията на един затворник в съдебна зала, според вас?

Росен Йорданов: Според мен би трябвало да са такива, каквито и за другите хора. Има и други, случаи, по които така е подаван сигналът. Мисля, че в случая не толкова се градят върху тях, колкото това е сигналът, който даде конкретната насока. А иначе причината за да се извлече този материал, тези епителни клетки и тези сложни изследвания, пак казвам, са благодарение на двама души и особено на единия, който доведе до това, трупът на момичетата да бъде ексхумиран и там да се намерят вече въпросните клетки, за това е тъжно, че нещата ако бяха свършени както трябва организационно, както трябва и от гледна точка на менажирането на целия процес, както от страна на полицията, така и от страна на следствието, мисля, че много по-рано щеше да приключи този процес.

Водещ: Следователят г-н Мартински твърди, че той лично няма ни най-малко съмнение, че Лазар Колев е убиецът, но ясни ли са мотивите на Колев да извърши това нещо?
Росен Йорданов: Мотивите мога да ги коментирам от гледна точка на самата ситуация. Тук не можем да търсим нищо лично, нищо свързано с обичайните битови проблеми, които възникват. Тук става дума за един повишен нагон, следствие на алкохола, стереотип на действие, при който самият извършител е решил, че може да се позабавлява, при наличие на ..., все пак е бил в затвора. Това е стереотипът на действие, правиш нещо, без да го обмисляш добре. Ситуативно. За това, това не е планирано. Има хиляди доказателства и реални, и логични, които доказват, че не може да има планирано престъпление. В случая става дума за нагонен тип действия, което впоследствие прераства вече в организиран тип. И тук е причината да се съмняваме, че въпросното лице може да действа самостоятелно.

Водещ: Шамар за МВР ли ще е една евентуално оправдателна присъда по делото?

Росен Йорданов: В никакъв случай за МВР. МВР тогава беше управлявано от други хора, заради които аз напуснах, така че не мога да го приписвам на сегашното МВР. Не е въпрос на шамар. В съдебен процес понякога нещата изглеждат различни. Тук имаме бавен процес, много забавяне и т.н. Много е важно обаче полицията и следствието да вземат един такъв случай, както се прави на Запад, и да направят един много добър анализ, защо и къде сме сбъркали. Знаете, че във ФБР хората са се превъоръжавали само на базата на анализ на един случай, когато умират много хора. Да, няма начин да не се учиш от грешките си. Тук в случая има по-скоро организационни грешки. Няма грешка толкова на самото набелязано лице, което е обвинено, по-скоро грешките бяха организационни, те доведоха до това тежко оскъпяване и тези проблеми, които се случват в момента.

Водещ: Благодаря ви за този анализ. 

 


Прочитания: 1434

Снимкова Галерия

Коментари

Изпрати коментар


(Максимум символи : 500)
Остават

Публикувайки коментар, Вие се съгласявате с Условията за ползване