17.12.2010 / 19:43

Дядо Добри


Историята на 96-годишния дядо Добри от село Байлово трогна българите. Знаете, бедният старец със своите 35 хил. и 700 лева се оказа най-големият дарител на катедралния храм "св.Александър Невски". Първи историята разказа нашият колега Горан Благоев. Репортажът му за дядо Добри вече е гледан от над 178 хиляди души в двата основни сайта за видеообмен - U-tube и V-box. Хиляди са и суперлативите за дядо Добри, включително, че трябва да е мъж на годината, вече го наричат и "светецът от Байлово".       

Като всички хубави неща и този репортаж се ражда случайно. Горан прави материал за трагичното състояние на стенописите в катедралния ни храм. И тогава разбира, че най-големият му дарител е дядо Добри - с чутовната сума от 35 хил. и 700 лева. Събрал ги е от просия пред храма - левче по левче. И продължава да събира.
 
Дядо Добри:
- Събираме за манастир, за манастири, градиме манастири - оставени, възстановяваме.

Нито политици, нито архиереи, нито богати българи, никой не е дал за храма толкова пари, разказва Горан Благоев. За него тази история е силен шамар за цялото ни общество, което в момента разпознава в дядо Добри всичко, което не е и иска да бъде.   
   
Горан Благоев - журналист:
- Коментарите в сайтовете наистина преливат от поклони, възторзи, от споделени сълзи, даже има предложения да бъде обявен за мъж на годината, за човек на годината. Струва ми се това наистина е хубаво, но ми се струва, че просто изглежда нелепо на фона на чистотата и невинността, която излъчва този човек и в крайна сметка ние вечността не можем да отличим с преходни неща.  

Зрител на "Вяра и общество " качва в Интернет частта от материала на Горан, в която се разказва за дядо Добри. Ефектът е лавинообразен - над 178 хил. души са го гледали вече. Заради огромния интерес темата за дядо Добри ще продължи и утре от 10.30 във "Вяра и общество".
Автор: Елиана Димитрова
Прочитания: 7110

Коментари

30.05.2013 / 08:56
Vera Aleksandrova
СТРАХОТЕН ЧОВЕК - ПОКЛОН!
02.03.2012 / 15:18
TOSHKO FOTOGRAFA VRACA
TOVA E EDIN SVETEC NA SAVREMIETO ,TRQBVA MNOGO DA SE ZAMISLIM ZA GREHOVETE SI I DA SE MOLIM DA NI SE OPROSTQT.
05.09.2011 / 02:13
laaal
много сте зле Пътят към ада е постлан с добри намерения
18.12.2010 / 13:48
сана
Не сме достойни да се справим с постъпки като тази на дядо Добри! Ние дори не можем да я оценим подобаващо. Този човек не е от нашия век, век на подменени ценности. Как да осъзнаем действието на човек, който се отказва от материална задоволеност, след като девизът на нашето време е все по-пълното задоволяване на удоволствията?!
18.12.2010 / 11:11
spasimira
Salzite o6te tekat ot o4ite mi i ne bih mogla da se izrazq poetichno,no mislq,4e dokato e na zemqta Dobri se s4ita za POSLEDEN ,za NI6TO,no na nebeto 6te bade edin ot nai-VELIKITE.Toi ne dava LIUBOV.dava SEBE SI s LIUBOV! Gospodi, molim te,pomogni ni da ne zabravim vidqnoto za tozi chovek, dokato ne se varnem pri Teb!
«  1  2  »
Изпрати коментар


(Максимум символи : 500)
Остават

Публикувайки коментар, Вие се съгласявате с Условията за ползване