29.11.2010 / 20:00

В памет на Андрей Баташов


Актьорът Андрей Баташов не успя да пребори смъртта. Днес сутринта той почина в болница на 45-годишна възраст. Големият български актьор си отиде от този свят след мъчително боледуване. В последното си интервю, дадено за БНТ, Баташов заявява, че най-важното е да казваме на близките си, че ги обичаме.

Искам някой да ме обича, такъв, какъвто съм това е реплика на Андрей Баташов, от постановката, която не можа да изиграе. Премиерата на "Влез в час" по любимия му автор Ерик Богосян беше насрочена за 17 ноември.

Над 700 пъти, в продължение на 18 години, на сцената властва пиесата "Секс, наркотици и рокендрол", където Андрей Баташов прави емблематична роля.

Наследник на стара руска фамилия, Баташов стана рицар Ордена на тамплиерите и за кратко се включи в политиката - като народен представител. Той не обичаше колективизма, наблюдаваше отстрани, и винаги имаше свое мнение. Казваше, че най-големите препятствия са в него самия.

БНТ:
- Как се спасяваш, с театър?
Андрей Баташов:
- Спасявам се с вяра. Този спектакъл, тези близо 75 минути ще накарат зрителите да се позамислят. Може би този спектакъл ще ги накара да се обадят на майка си, защото отдавна не са го правили. Ще ги накара да кажат на някого обичам не, защото са пропуснали.

Напоследък Баташов беше твърде сам, вероятно като част от бремето да си известен и от себераздаването пред публиката, която много ценеше. Сега може би и ние трябва да "влезем в час" и да видим истинското лице на Андрей. В последното си интервю, дадено за Българската национална телевизия и излъчено преди броени дни, Баташов, коментирайки бъдещата си роля в пиесата "Влез в час", казва пророчески думи:

- Аз не обичам да говоря за послания, но целта е хората, гледайки този спектакъл да се замислят за основните неща в живота, за устоите, затова, което им се случва и да им дадат точна оценка.

Лошото е, че оценяваме някой, когато ни напусне. В този смисъл трябва да го чуем, за да не закъснее и оценката ни за него.

Едно от последните интервюта на Андрей Баташов беше дадено за Българската национална телевизия за предаването "Рецепта за култура". То беше излъчено на седми ноември.

В памет на Андрей Баташов тази вечер след централните новини в 20 часа БНТ ще излъчи филма "Ерудитът" на режисьора Андрей Слабаков. Това е последната роля на Андрей Баташов в киното.
Автор: В.Петрова
Прочитания: 15122

Още по темата

  Актьорът Андрей Баташов почина 29.11.2010 / 12:01

Актьорът Андрей Баташов почина

Актьорът Андрей Баташов почина само на 45 години, тази сутрин около 9 и 45 във Военна болница. Това потвърди за "По света и у нас"...

Коментари

04.12.2010 / 13:17
Костадинова
Баташов беше любимият ми актьор! Вечна му памет!
 
Изпрати коментар


(Максимум символи : 500)
Остават

Публикувайки коментар, Вие се съгласявате с Условията за ползване