04.11.2010 / 09:03

Католическата църква от източен обряд чества 150 години


Навършват се 150 години от създаването на Католическата църква от източен обряд, известна още като Униатска. По този повод в студиото гостуваха монсеньор Христо Пройков - Апостолически екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България, и историкът проф. Божидар Димитров.

Монсеньор Христо 
Пройков отбеляза, че тази годишнина не е случайно събитие в българската история, защото нейните корени са дълбоки и се откриват в събития, случили се през 9 век. На 7 ноември тази година е кулминацията на нашите тържества, продължи гостът, защото на тази дата през 1204 година легатът кардинал Леон провъзгласява Василий за архиепископ на България, която е присъединена към Католическата църква в онзи период от време.

Българската политическа власт и българската Църква винаги са се стремели към добри отношения със съседните църкви. А на нас съседни са, след раздела през 1054 година, и Католическата, и Православната, с двата им центъра - Рим и 
Константинопол. Това пък подчерта проф. Божидар Димитров.  

Целия разговор вижте във видеофайла.

Прочитания: 2051

Коментари

04.11.2010 / 16:15
Данаил В Димитров
Няма такова нещо като "католическа църква от източен обряд" ! Това е дървено желязо ! Има само заболявания и уродливи тумори по тялото на християнската църква които се сами се отделят от него. Този специално се е отделил преди 150 години .....и Слава Богу !
 
Изпрати коментар


(Максимум символи : 500)
Остават

Публикувайки коментар, Вие се съгласявате с Условията за ползване