08.09.2010 / 19:30

Опера в парка


Едно необикновено събитие ще събере столичани и гости в парка на Военна академия през идващия уикенд.

За първи път след като беше отворен за посетители, паркът ще стане домакин на културно събитие. На специално построена открита сцена екипът на Софийската опера и балет ще представи спектакъла "Лакме".

Операта в парка развива идеята за опера на открито, която столичани добре познават. След Аида на Батенберг маестро Карталов представя Лакме в този парк.

Проф. Пламен Карталов - директор на Софийската опера и балет:
- Драматургията на Лакме се вписва в естествената среда на парка, защото действието се развива в джунглата на Индия по време на окупацията на англичаните... Самата акустиката е прелестна и ние ще работим без озвучаване, с естествения звук.

В главните роли - Бисер Георгиев, Диана Василева и дебютантката Станислава Иванова.

Станислава Иванова:
- Става въпрос за една героична любов, за едно момиче, което обича едно момче и с цялата си душа жертва себе си в името на любовта си, което е много нестандартно за днешно време, почти няма такава любов. В момента всичко е много материално... В момента думата "любов" и "обичам те" струват една Ес класа, три апартамента на "Витошка" и т.н., докато в тази опера всичко е натурално, така както Господ би искал да бъде.

Да слушаш музика под небето е уникално преживяване, природата дава усещане за свобода. Затова балерината Дарина Бедева се обръща така към своите зрители в парка:

Дарина Бедева:
- Да се чувстват емоционално заредени и да покажат това, което усещат.

Събитието е под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова. Трите спектакъла в петък, събота и неделя са посветени на празника на София - 17 септември.

Автор: Петя Тетевенска
Прочитания: 2704

Коментари

Изпрати коментар


(Максимум символи : 500)
Остават

Публикувайки коментар, Вие се съгласявате с Условията за ползване