08.05.2010 / 19:50

Световните лидери се събират в Москва за 9 май


Москва днес се превърна в политически център на Европа, след като в руската столица започнаха да пристигат десетки лидери от стария континент. Те ще участват в тържествата, посветени на 65-та годишнина от победата над фашистка Германия.

На трибуната на Червения площад ще присъстват 25 държавни лидери, както и няколко бивши държавни глави. В последния момент посещението си отмениха президентът на Франция Никола Саркози и премиерът на Италия - Силвио Берлускони. Като причина те изтъкнаха финансовата криза в еврозоната.

Русия даде старт на деветомайските тържества, а по този повод Дмитрий Медведев записа специално обръщение във видеоблога си.

Дмитрий Медведев:
– И тази година ще има военен парад, но той ще бъде специален – едновременно във всички региони на Русия. На Червения площад за първи път ще минат и военни от държавите, които заедно с нас громиха врага – нашите съюзници. Смятам, че този парад е символ на нашата победа и едновременно показва уважението към подвига на освободителите.

Един от първите пристигнали чуждестранни гости е българският президент Георги Първанов. По време на 24-часовата си визита държавният ни глава няма предвидени официални срещи с руските лидери, но ще може да се види с тях, както на утрешния парад, така и на приема, даван в неделя в Кремъл.

Една от малкото отделни срещи днес беше между руския президент и изпълняващия длъжността президент на Полша Бронислав Комаровски. Медведев се ангажира разсекретяването на документите по клането в Катин преди 70 години да продължи. В знак на добра воля  той предаде на Комаровски 67 тома от делото „Катин” - жест, който Полша отдавна чакаше.

Освен зрелища празниците донесоха и неудобства. Заради пристигащите чуждестранни гости днес в Москва имаше големи задръствания. Очакват се и промени в гражданските полети, защото заради  парада небето над Москва утре ще бъде затворено за час.
Автор: Цветана Кръстева, кореспондент на БНТ в Москва
Прочитания: 1871

Коментари

Изпрати коментар


(Максимум символи : 500)
Остават

Публикувайки коментар, Вие се съгласявате с Условията за ползване