27.07.2009 / 18:00

От днес България има ново правителство


От днес България има ново правителство. Парламентът гласува състава и структурата на новия кабинет. Министрите се заклеха да работят така, че да се постигне финансова стабилност и европейско развитие на страната.

Със 162 гласа „за", 77 - „против" и 1 „въздържал се" Бойко Борисов беше избран за 50-ия министър-председател на Република България. Също със 162 гласа кабинетът „Борисов" вече е факт.

С гласовете на ГЕРБ, Синята коалиция, Атака и Ред, законност и справедливост беше одобрено новото правителство. Коалиция за България и ДПС гласуваха против.

От трибуната бъдещият премиер представи програмна декларация на правителството за европейското развитие на страната ни. Ето какви бяха акцентите в тази декларация:

Бойко Борисов: "Основната цел на правителство на ПП ГЕРБ е да гарантира и осъществи европейското развитие на страната. Затова от тази висока трибуна декларирам волята на правителството на европейското развитие на България да работи за повишаване доходите на българските граждани, растеж и модернизиране на българската икономика. От първия ден ще започнем активна работа за гарантиране и поддържане на финансовата стабилност, ограничаване на бюджетните разходи, спиране разграбването на държавните ресурси, запазване и откриване на нови работни места. В дългосрочен план ще създаваме благоприятни условия за развитие на българския бизнес и привличане на инвестиции. Модернизирането на българската икономика ще бъде осъществено чрез възстановяване и разширяване на традиционни български отрасли - земеделие и туризъм, чрез ускорено изграждане на транспортната инфраструктура, чрез въвеждане на нови технологии във всички отрасли. Успоредно с това ще създавам условия за ограничаване на корупцията на всички нива на държавното управление и за пресичане на връзката между организирана престъпност и власт. Борбата с корупцията ние определяме като основен и дългосрочен приоритет на нашето правителство. Затова декларирам ясната ни политическа воля за неговото осъществяване."

Досегашният премиер направи много осериозен анализ пред депутатите. Първо той обясни, че за първи път са чули приоритетите на бъдещото правителство на ГЕРБ. Също така наблегна, че ГЕРБ дори и да има много добър резултат на изборите, ще направи правителство на малцинството.

Сергей Станишев: "Коалиция за България ще бъде градивна, силна национално отговорна, социално ангажирана и когато е необходимо - алтернативна опозиция на управляващите. Вярвам, че и партията ГЕРБ, и нейният лидер разбират, че правителството и мнозинството се нуждаят от силна опозиция, защото това е необходимо и за тяхната ефективност, и за страната, за да предпазваме от грешки и да контролираме действията на управляващите, да не се допускат грешки като в миналото."

Другите гласували против са ДПС. Ето как обясниха те своя вот.

Ахмед Доган - председател на ДПС: "Опитът от последните 20 години показва, че едно парламентарно малцинство рискува твърде много във времето от гледна точка на по-тежки решения на парламента, по-нетрадиционни решения на самото правителство, които трябва да се подкрепят от парламента."

Лютви Местан - ДПС: "Въпросът е не дали ще получите подкрепата на партиите извън БСП и ДПС. Те ще ви я дадат най-малкото, защото нямат друг полезен ход. Въпросът е наистина срещу какво или с други думи - до колко ще е принципна и най-вече - колко ще трае подкрепата. Това все пак не е Движението за права и свободи, която партия владее изкуството да генерира стабилност на управлението и знае да крепи, дори когато основният субект на властта е разколебан или даже разединен."

Сините, РЗС и Атака изцяло застанаха зад кабинета. Синята коалиция имаше резерви срещу кандидатурата на Божидар Димитров за министър без портфейл. Вчера от СДС лансираха решението си, че ще подкрепят правителството дори и с Божидар Димитров. ДСБ имаха колебания до последния момент, но тази сутрин след заседание на ПГ на Синята коалиция взеха решение да гласуват "за" състава на правителството. РЗС и Атака вече дни наред лансират, че подкрепят правителството. От РЗС дори заявиха, че са готови да споделят отговорността като част от парламентарното мнозинство. Ето какво казаха от трите формации:

Иван Костов - Синята коалиция: „Ние подкрепяме ГЕРБ, защото такава е волята на българския избирател, защото споделяме еднакви ценности и принципи като членове на Европейската народна партия, защото по този начин БСП и ДПС ще отидат в опозиция, ще бъдат ревизирани делата им в управлението на страната и виновните политици ще получат заслужено наказание."

Мартин Димитров - Синята коалиция: "В условията на криза има едно нещо, което е по-важно от всичко. И това е да има стабилно правителство и политическа стабилност. Така че беше въпрос на държавническо решение и държавническо поведение от страна на Синята коалиция да подкрепим създаването на правителството."

Яне Янев - РЗС: „Ред, законност и справедливост безусловно ще подкрепи правителството на ГЕРБ. И това няма да бъде правителство на малцинството, другари социалисти и депесари. Винаги през първите 6 месеца правителството на Бойко Борисов ще може да разчита на 126 гласа, каквото и да се случи, т. е. това не е и не може да бъде правителство на малцинството."

Волен Сидеров - Атака: "Смятам, че ние сме длъжни да дадем тази подкрепа като български патриоти. Смятам, че няма по-висока цел в момента България да дръпне, да излезе от образа на корумпирана държава, където беше вкарана от предишни управления и да застане като една от първите европейски цивилизации, една от гордите нации на Европа. Така че много ви моля, уважаеми предишни управляващи, не търсете под вола теле. Недейте да бъдете притеснени от подкрепата на партия Атака, защото вие не се притеснявахте преди това от подкрепата на други партии, които бяха очевидно корумпирани."

След гласуването без изненади депутати и министри отпразнуваха сформирането на новия кабинет.

Вижте видеоматериала.


Прочитания: 1938

Коментари

Изпрати коментар


(Максимум символи : 500)
Остават

Публикувайки коментар, Вие се съгласявате с Условията за ползване