07.10.2013 / 19:55

Раздават хранителни помощи от ЕС


Над 330 хиляди българи в неравностойно положение ще получат през тази година хранителни продукти от първа необходимост по европейската програма „Благотворителност". Днес земеделският министър Димитър Греков даде старт на кампанията, при която на нуждаещите се ще бъдат раздадени над 16 хиляди тона помощи. Той увери, че качеството на продуктите ще бъде под стриктния контрол на Агенцията по безопасност на храните, за да се избегнат нередности.

До края на тази година в 31 областни склада на Българския червен кръст ще бъдат раздадени над 16 хил тона хранителни продукти, като всеки социално слаб, включен в програмата ще получи 47 кг. за цялата година. Става дума за 10 вида храни - ориз, брашно, захар, олио, боб, леща и други. Тази сутрин кампанията в София беше открита от земеделския министър Димитър Греков и председателя на БЧК Христо Григоров. В столицата ще бъдат подпмогнати над 18 хиляди социално слаби.

Кампанията за раздаване на помощи на много места започна с дълги опашки още в ранни зори. В Шумен например още в 4 часа сутринта пред пункта на Червения кръст се събраха доста хора. Заради дългото чакане градусът на напрежението се повиши.

В столицата раздаването на храните премина по-спокойно, като се изключат недоволните, които не видяха името си в списъка.

"Проблемът не е при нас. Тези списъци ни ги подават от Социалното министерство. Трябва да отиде в социално подпомагане в съответния район и ако наистина е пропуснат, ще го попълнят в списъка, ще се върне и ще си получи помощта", поясни заяви Милена Цанова - отговорник на пунк на БЧК.

Хранителните продукти ще се раздават на два транша - първият е от днес до края на октомври, а вторият ще бъде през декември.Така до края на годината храни от първа необходимост като ориз, брашно, захар, фасул, леща и други на стойност 34 млн. лева ще стигнат до социално слабите.

"Агенцията по храните ще контролира качеството на всички тези продукти, които ще се раздават. Надяваме се те да бъдат раздадени навреме, пред началото на зимата, така че хората спокойно да посрещнат зимния период", каза Димитър Греков - министър на земеделието и храните.

Всеки социално слаб ще получи по 47 кг храни. Миналата година тежките пакети много затрудниха възрастните хора.

"Сега сме го разделили на по 22 и 25 кг .Там, където има възрастни хора, ще им помагаме, както сме помагали досега", подчерта Христо Григоров - председател на БЧК.

На опашка в столицата се редеше и майка на 8 деца. С мъжа си ги изхранват с общо 360 лева на месец.

"Добре е. Макар че ще ми помогне за 1, 2 месеца и после пак отново, с тези 8 деца. И пак гладни, пак по кофите", сподели Христина Асенова.

От Червения кръст уточниха, че няма опасност хората, които са в списъците, да останат без нужната помощ. Дори напротив. Всяка година остават продукти, които след това се раздават на социалните домове в страната.

 

Автор: Зоя Велинова
Прочитания: 3143

Коментари

Изпрати коментар


(Максимум символи : 500)
Остават

Публикувайки коментар, Вие се съгласявате с Условията за ползване