01.09.2013 / 18:59

Стартът на цифровизацията предстои


Стартът на цифровизацията у нас все още остава с неясна дата. Широко рекламираното за 1 септември начало на преминаването от аналогова към изцяло цифрова телевизия се отложи заради нераздадените декодери на всички, които имат право да ги получат. Все още без необходимите устройства са три региона в страната - които включват част от най-големите български градове. Общо 210 хиляди са хората, които са имали право на енергийни помощи през изминалия отоплителен сезон и съответно сега могат да се снабдят с ваучери за декодери.

Обществената поръчка за избора на изпълнители за втория етап по раздаването на декодери в Северния централен, Югозападният и Югоизточният райони на страната приключи преди седмица. Ако до 10 септември не постъпи обжалване срещу избраните собственици на търговски обекти, Mинистерството на транспорта ще сключи съответните договори и хората ще бъдат информирани от кои магазини ще могат да взeмат декодерите си.

Новите ваучери вече са разпространени в центровете за социално подпомагане и пощенските станции. Срокът им на годност е до 30 ноември 2013 година.
Както и по време на първия етап, независимо че стойността на ваучера е 60 лева, притежателят му ще може да получи само декодер, чиято цена отговаря на сумата, с която съответния търговец е спечелил обществената поръчка. В повечето случаи става дума за около 40 лева.

На многобройните въпроси на гражданите възможно ли е да получат за себе си разликата от оставащите 20 лева, от транспортоното министерство ясно отговориха:
"Тази разлика, за която говорите - не, не следва да отива в правоимащите лица, а остава в републиканския бюджет", каза Георги Тодоров - зам.-министър на транспорта и съобщенията.

Тодоров обясни още, че избраните декодиращи устройства имат 2 години гаранция и отговарят на необходимите технически параметри.

"Ако договорите бъдат сключени на 10 септември, ние веднага ще свикаме органа по цифровизация на което заседание ще се вземе решение за окончателната дата", уточни Георги Тодоров - зам.-министър на транспорта и съобщенията.

Ако обаче процедурата бъде обжалвана, процесът може да се забави за неопределено време.
„Дори да бъдат сключени договорите на 10, ние няма да вземем решение от 13 да преустановим аналоговия сигнал, защото няма физическа и техническа възможност всички да се снабдят с тези декодери", обясни Георги Тодоров - зам.-министър на транспорта и съобщенията.

След като договорите с търговците бъдат сключени, декодерите могат да се вземат от всички техни магазини на територията на цялата страна. Тодоров подчерта още, че тъй като ваучерът е вид ценна книга, която се отчита, гражданите и търговците трябва пазят тяхната цялост.

"Така че молбата ми е към всички граждани да не късат, да не прегват до безкрайност ваучерите, тъй като се нарушава по този начин тяхната цялост", каза Георги Тодоров - зам.-министър на транспорта и съобщенията.

По думите на зам.-министър Тодоров забавянето на цифровизацията у нас след обявената дата 1 септември няма да има негативни последици за имиджа ни пред Европа.

Автор: Ирина Цонева
Прочитания: 1911

Коментари

30.09.2013 / 09:40
32red
R.I.P. аналог!
02.09.2013 / 13:05
Деньо
За новите цифрови канали не е баш така. До колкото разбрах, хем няма да гледаме нови канали, хем ще си плащаме за това. В смисъл, монопола иска много кинти на телевизиите и те не му пускат, отделно Европата до колкото разбрах се кани да ни глобява, че има монопол при муксовете.
01.09.2013 / 23:07
Деньо
Има текстове от тържните условия които така и не се коментират "по телевизора". Някой ще ги обясни ли? "Продавач-консултантът няма право да предопределя избора на декодиращо устройство от клиента, чрез насочващи разяснения." "В случай, че продажната цена на дребно на избраното от клиента с ваучер декодиращо устройство е равна или по-висока от номиналната стойност на ваучера, продавач-консултантът отбелязва това върху ваучера и приема/изисква доплащане на стойността на декодиращото устройство"
01.09.2013 / 12:16
Ангел
Некоректно заглавие! Тя цифровизацията стартира на 1 март. Сега става въпрос за прекъсване на аналоговия сигнал. Вината е в министерството на транспорта! Ще бъдат ли санкционирани служители оттам? Нищо не пречеше от 1 септември да бъдат пуснати нови програми, включително и на БНТ.Не пречи и на местата където са раздадени ваучерите да бъде спрян сигнала на ретланслатора. Но, във всички действия замирисва на корупция- целта е бавене! Ясно е кой дава...кабелните и сателитните оператори.
01.09.2013 / 11:29
Десен
И докога? Като гледам как са нещата, поне до началото на 2014г. ще си има аналогов сигнал. Не може да се казва, че ще се спре аналоговото, при положение, че все още има места, където няма монтирани антени за цифрово разпространение - справка "Еделвайс". Колко ли още места има, където няма изобщо наченки на цифров сигнал. И още нещо - защо беше необходимо толкова зорно минаване на цифров ефирен, че да се накупи техника за DVB-T, след като съседните нам държави минават директно на DVB-T2?
 
Изпрати коментар


(Максимум символи : 500)
Остават

Публикувайки коментар, Вие се съгласявате с Условията за ползване