Мишел Пфайфър
Мишел Пфайфър

Мишел Пфайфър

Дива като жената котка и нежна като богинята Титания... Мишел Пфайфър!

Мишел Пфайфър е родена на 29 април, 1958г. в Санта Ана - Калифорния в семейството на Дик и Дона Пфайфър. Завършва колежите Голден Уест и Уайтли, където в течение на 2 години преминава курсове по психология и съдебно съдопроизводство. Актьорско майсторство учи в актьорското студио на Холивуд. Победата й в конкурса за красота "Оранж кънтри" й позволява да дебютира в телевизията - първо в рекламни клипове, а по-късно в известния телевизионен сериал "Делта Хаус" (1979), в образа на второстепенен персонаж, но с достатъчно красноречивото определение - "Секс бомба".
През 80-те вече е известна с участието си в "Да се влюбиш отново" и "Брилянтин 2"(1982). Мишел доказва, че не е като всички останали апетитни блондинки, които правят някоя й друга незначителна роля и се изгубват от екрана. След "Брилянтин 2" отказва да се снима в клишираните роли, които й предлагат, докато не получава истинско предизвикателство. Това е предложението за ролята на наркоманката Елвира във филма на режисьора Брайън Де Палма "Белязано лице" (1983). След него тя отново спира да приема роли за цели 2 години, но за сметка на това успява да получи статуса на истинска звезда след като получава номинация за "Оскар" за второстепенна роля във филма на Стивън Фриарс "Опасни връзки"(1988). След ролята си на мадам Мари дьо Турвел, Мишел влиза в списъка на най-високоплатените актриси в Холивуд - хонорарът й е 2 млн. долара и тя отказва да се снима за по-малки суми, а също и с по-неизвестни актьори. Нейни екранни партньори са звездите Робърт Редфорд, Алек Болдуин, Джон Малкович, Кърт Ръсел, Мел Гибсън, Джак Никълсън, Шон Конъри и Ал Пачино.
Във "Вещиците от Истуик"(1987) Мишел показва своя несравним чар и сексапил - тя е страстната Суки - конкурентка на още 3 красиви жени - Шер, Сюзан Сарандън и Вероника Картрайд. Всички те са луднали по самия Дявол - героят на Джак Никълсън.
През 1988г. Пфайфър снима "Омъжена за мафията" - там е в ролята на красивата вдовица на мафиот, която се влюбва в агент от ФБР. Партньор на Мишел в тази криминална комедия е Алек Болдуин - в ролята на съпруга мафиот, който е убит още в началото на филма. Същата година се снима с двама невероятни мъже - Мел Гибсън и Ръсел Кроу в "Текила на разсъмване".
Тя е Франки, а Ал Пачино - Джони в романтичната комедия на Гари Маршал "Франки и Джони"(1991). За тази роля Мишел е номинирана за награда "Златен глобус", 1992г.
В "Завръщането на Батман" тя прави роля, която й създава ново име. Красивите й сини очи и коженият костюм прилепнал на перфектното й тяло са безспорно незабравими - това е образа на най-сексапилната й героиня - Жената котка.
Следва романтичната драма "Невинни години"(1993), където й партнира Даниел дей Луис. За ролята си на Елен Оленска тя отново е номинирана за "Златен Глобус". Кръвожадният герой на Джак Никалсън се опитва да я разкъса в трилъра на Майк Никълас - "Вълк"(1994).
В "Опасен ум"(1995) е учителка с желязна воля и сила да промени непоправимите на пръв поглед тийнейджърски характери. И отново следва партньорство с красив мъж - Джордж Клуни в "Един прекрасен ден"(1996) на режисьора Майкъл Хофман.
Робърт Редфорд е нейният покровител в "Поверително и лично"(1996) - култов филм пресъздаващ истинската итория на Джесика Савич - телевизионна журналистка станала първата жена водещ на телевизионни новини през 70-те години. В "На дъното на океана"(1999) Мишел играе ролята на майка изгубила своя син. Това е поредната роля, в която тя доказва несравнимите си качества на драматична актриса - съвсем реалистично пресъздава усещането, че болката извира от дъното на душата й!
Най-добрите определения за тази истински даровита актриса са нежност, красота и ефирност. И каква по-подходяща роля за Мишел от тази на богинята Титания в адаптацията на Майкъл Хофман по пиесата на Шекспир "Сън в лятна нощ"(1999).
Поредното й партньорство със секс символ е това с Брус Уилис в романтичната комедия "Разделени заедно"(1999).
През 2001 година Мишел и Шон Пен са заедно в един невероятен филм за любов и болка - "Аз съм Сам" на Джеси Нелсън.
В "Белият олеандър"(2002) тя отново е в ролята на майка, но този път е силна и властна художничка, която се опитва да наложи начина си на мислене на своята дъщеря. Дори от затвора тя успява да влияе на живота на дъщеря си без да осъзнава колко унищожителна може да бъде майчината й любов!