"Бригада" дава представа за цяла епоха...
"Бригада" дава представа за цяла епоха...

"Бригада" дава представа за цяла епоха...

"Винаги ми се е искало да разбера психологията на хората, които съществуват извън закона или на границата с него. Принципно, това са хора със семейства, като нас самите. Просто техният начин на живот се отличава от нашия:аз рискувам кариерата, името си, те рискуват живота си..." /Алексей Сидоров, режисьор на сериала, споделя в интервю за своите герои/

През септември 2000 година Продуцентски център "Аватарфилм" започва производството на 15-серийния телевизионен филм " Бригада". След две години, на 23 септември 2002 година, се излъчва премиерата на филма за зрителите на телевизионния канал РТР.
Създаден в духа на най-добрите традиции в гангстерскто кино, съчетавайки актуалните проблеми на нашето време, нервът на съвремения пост-съветски живот с класическите жанрови ситуации и герои, " Бригада" напомня за "Имало едно време в Америка" и филмите от 30-те години.
" Бригада" дава представа за цяла епоха. Щастие за режисьора е, че има възможност да изгради своето повествование на фона на най-ярките моменти в обществения, политически и икономически живот в страната, без да утежнява с тях действието, а само като съотнесими с личния живот на своите персонажи.
Това е история за четирима московски приятели, израснали заедно от деца в един двор, решили заедно да заработят. Едно непланирано убийство обръква всичко замислено и поставя живота им на косъм. Цената е много висока, но няма място за отстъпление. Сега те проправят свой път в криминалния свят.

"... Аз бих сравнил нашия филм с "Москва не вярва на сълзи". Само че, този път разказът не е за тъкачка, а за бандити..." Анатолий Сивушов/продуцент/.

"...Хората са свикнали да възприемат бандитите като изчадия на ада, негативно. А ние в нашия филм си поставихме задачата да ги покажем като обикновени хора, как живеят, влюбват се. Сред тях, естествено, има изроди, също както ги има и в средите на техниците, месарите, военните и хората от други специалности..." Алексей Сидоров /режисьор/

Алексей Сидоров разказва:
"Винаги ми се е искало да разбера психологията на хората, които съществуват извън закона или на границата с него. Принципно, това са хора със семейства, като нас самите. Просто техният начин на живот се отличава от нашия: аз рискувам кариерата, името си, те рискуват живота си".

Защо няма да има "Бригада-2"

Едва завършило първото излъчване и започва повторение на епизодите. " Бригада" отново е на екрана.
В Студия "Аватарфилм" телефоните прегряват, актьорите изключват мобилните, още не привикнали към суматохата от популярността.
Според отзивите на известни филмови автори и критици и според мнението на зрителите от цяла Русия, 15-серийният филм " Бригада" е най-добрият проект през последните години, създаден от тв канал РТР.
Независимо от фантастичния рейтинг, нови снимки не се планират.

Един добър сценарист винаги може да възкреси историята за великолепната четворка. Но в "Аватарфилм" даже не разбират въпроса за продължение: "Как втора част? Не, друга " Бригада" точно няма да има!"

Създателите на филма могат да бъдат разбрани. Втора "Бригада" действително е невъзможна. Това не е просто хубав филм. Клонирането няма да се получи, както не бива да се прави и "17 мига от пролетта-2".
Актьорът Владимир Вдовченко е категоричен: "Няма смисъл да се снима втори сериал "Бригада" - темата е изчерпана, това, което искахме да кажем, сме го казали"...

Автор: Златна Романова