Хъшове/1/
Хъшове/1/

Хъшове/1/

"Да живее България" от екрана на БНТ!
Три награди "Аскееер" и 143 представления на постановката "Хъшове" на Александър Морфов у нас и в чужбина.

Най-посещаваният, най-играният и най-аплодираният телевизионен спектакъл от репертоара на Народния театър в телевизионен вариант.
С пиесата “Хъшове” започват преди един век, през 1904 г., представленията на Народния театър. С “Хъшове” през 1954 г. се чества петдесетгодишнината му. През 100-ия юбилеен сезон безсмъртната творба на Вазов е отново на сцената в адаптация и постановка на Александър Морфов.

Историческа драма.
България, 2009, 54 мин.

4-сериен тв филм.
Телевизионна адаптация на нашумелия театрален спектакъл "Хъшове" от репертоара на Народен театър "Иван Вазов".
По повестта “Немили-недраги” от Иван Вазов.

Режисьор: Александър Морфов
Сценаристи: Александър Морфов, Илиян Симеонов. С участието на Руси Чанев
Оператори: Димитър Гочев и Александър Станишев
Музика: Мартин Любенов

В ролите: Валери Йорданов, Руси Чанев, Петър Попйорданов, Христо Мутафчиев, Рени Врангова, Валентин Ганев, Валентин Танев, Деян Донков, Пламен Пеев, Евгени Будинов, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Даниел Ангелов, Филип Аврамов, Николай Урумов, Стоян Алексиев, Димитър Рачков и др.

Втори режисьорски филм на Александър Морфов след "Хълмът на боровинките" и  първи четирисериен игрален телевизионен филм, заснет на high definition. Замислен една година след премиерата на спектакъла, снимките на телевизионния вариант стартират през август 2007 в Браила на брода на кораба "Дунавска звезда" и продължават в Каварна, Силистра, полигона в "Сливница" и на сцената на Народния театър със специална сценография. Филмът е продуциран от БНТ и „Камера” ООД, с подкрепата на Национален Филмов Център и Меценатска програма „Култура” на Столична Община. 100 души екип осъществява телевизионния формат на театралния фаворит.

Живи емоционални образи, брилянтна актьорска игра в оригинална провокативна интерпретация на българската класика. Бръчков, Македонски, Странджата - герои от историята или от съвременността в борба за свобода - преди или сега...

"Свобода или смърт"

В средата на 19 век, когато Отоманската империя управлява славянските земи, много български патриоти избягват в Браила, Румъния, където основават таен комитет с цел да подготвят революция. Те наричат себе си Хъшове.
Хъшовете са български емигранти, предимно млади, бедни хора, революционери и разбойници, живеещи немили и недраги из свободните  румънските градове. Заради огнения си нрав, патриотизъм и гордост те достигат дъното неведнъж и изпадат в редица комични ситуации.
Хъшовете имат една единствена мечта - да се върнат с оръжие в ръце и да освободят Родината си или да умрат за нея. “Свобода или смърт” е тяхното верую.

1 серия

Двайсетгодишният поет и фантазьор Владимир Бръчков, скаран с баща си и обхванат от вечния стремеж на младостта към непознатото, напуска родния си Свищов в България, решен да замине за Русия. Случаят обаче го спира в Браила, Румъния. Там попада под влиянието на един екстравагантен емигрант-българин, Македонски, който го въвежда в живота на непознатия европейски град и в света на хъшовете. Хъшовете са български емигранти, предимно млади бедни хора, революционери и разбойници, живеещи немили и недраги из свободните  румънските градове  с едничката  мечта – да се върнат с оръжие в ръце и да освободят Родината си или да умрат за нея. “Свобода или смърт” е тяхното верую.
Кръчмата на Странджата – революционер от по-старото поколение,  е сборище и генерален щаб на тези отчаяни скитници. Тук младият Бръчков се среща с учителя Владиков - ръководител и идеолог на браилските хъшове. Владиков посвещава младите революционери в своя план – да организират убийството на турския султан.  Необходимите средства за терористичната акция те смятат да осигурят от прихода на театрален спектакъл, който  ще подготвят и представят  пред българската емиграция в Браила.

 

Снимкова Галерия