Капитан Петко войвода
Капитан Петко войвода

Капитан Петко войвода

Борец за свобода по света, за независимост на България, за мир и равноправие на Балканите. Живот-борба в името на идеал, погребан с последен предсмъртен протест към властта: "Те погребаха България"....
Българи, гърци и турци  с различни култура, вяра и език, обединени  в почитта си към един герой - легендарния българин Капитан Петко войвода.

Биографичен филм за Петко Киряков, известен в българската история като Капитан Петко войвода.
Политическата обстановка в Османската империя и по-специално в Източните Родопи, мотивирала действията на главния герой е разяснявана от писателя и сценариста Николай хайтов в началото на всяка серия.

12-сериен телевизионен филм.
Историческа драма в три части: Хайдутин, Комита, Мирен живот
България, 1981г., 78 мин.

По историческия роман на Николай Хайтов.
Сценарист Николай Хайтов
Режисьор Неделчо Чернев
Оператор Димо Коларов
Музика: Петър Ступел, Атанас Бояджиев
В ролите: Васил Михайлов, Пламен Дончев, Стоян Гъдев, Продан Нончев, Димитър Йорданов, Дичо Дичев, Бистра Марчева, Никола Чиприянов, Евангелия Тупарова, Светозар Неделчев, Милко Минчев, Аспарух Николов, Васил Банов, Георги Фратев, Меглена Димитрова и др.

1 серия
Хайдутин - Отмъщението

Източните Родопи, 1861година. В малкия планински град Дуганхисар, Ференска околия живее многолюдното семейство на Кирко Каракиров. Животът на българите тук е много тежък - ангария, големи данъци, често безпричинен тормоз от страна на турците. Затова и осемте деца на Кирко се трудят заедно с родителите си по нивите и овчарските къшли. Сред тях е и 17-годишният Петко. Промяната в живота на иначе кроткия Петко настъпва изневиделица. По-големият му брат Матьо, аргатин-овчар у чифликчията Мехмед Кеседжи в турското село Бахши бей и братовчед му Вълчо, са убити от бея. Това завинаги изтръгва Петко от мирния живот. Той събира вярна дружина от хора, лично засегнати от бея и с тях подготвя отмъщението. След убийството на Кеседжи бащата на Петко е закаран в затвора във Фере. От планината Петко изпраща писмо до каймакама на санджака, в което го заплашва, че ако не освободи баща му, ще го сполети съдбата на Мехмед бей. В замяна младият хайдутин обещава да разпусне дружината си. Кирко се прибира у дома. На път за вкъщи Петко се натъква на засада, измъква се с хитрост и напуска родния си край.

Снимкова Галерия